Mojbiz

ULAGANJA: Branko Grčić optimističan: U 2013. očekujemo rast investicija od 11,5 posto

'Nakon pada investicija u 2012., rast ne bi trebali biti preteško ostvariti.'

Piše: Vanja Deželić


Očekujemo realan rast BDP-a 1,8 posto, a to očekujemo od rasta iskorištenosti, dotoka stranog kapitala, zadržavanja osobne potrošnje i rasta izvoza. Naravno, bez pribatnog sektora bit će teško sve ovo ostvariti i zato će Vlada učiniti sve da poboljša poduzetničku klimu i ostvari bolju suradnju javnog i privatnog sektora. Trenutno su u tijeku projekti ukupne vrijednosti sedam milijardi kuna.

Vlada Republike Hrvatske održala je sjednicu, na kojoj se razgovaralo o onome što nas čeka u budućnosti, a sukladno tome doneseni su određeni prijedlozi, od kojih je mnogo pozornosti izazvao onaj potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića o investicijama.

Iznio je prezentaciju novog investicijskog ciklusa za razdoblje od 2012. do 2015., a posebno se osvnuo na 2013., u kojoj očekuje rast od 11,5 posto, što je s obzirom na situaciju i više nego optimistično.

- Očekujemo rast investicija od 11,5 posto. To je glavni preduvjet gospodarskog oporavka, uz očekivani oporavak izvoza, te naravno oživljavanje gospodarstva u europskim zemljama. Rast investicija države, rast investicija privatnog sektora i povlačenje financijskih sredstava iz fondova Europske unije - rekao je Grčić. Nakon dramatičnog pada investicija u 2012., takav rast zapravo ne bi trebali biti preteško ostvariti. No, čini se da se strategija i dalje zasniva na ulaganjima državnih poduzeća.

Ono što je iznenadilo jest podatak da najveći udio u tih očekivanih 11,5 posto jest od strane Hrvatskih željeznica i Hrvatskih autocesta. Posebno je to zanimljivo s obzirom na trenutne gubitke u ta dva sektora. Osim ovoga, optimističan je i glede rasta BDP-a.

- Očekujemo realan rast BDP-a 1,8 posto, a to očekujemo od rasta iskorištenosti, dotoka stranog kapitala, zadržavanja osobne potrošnje i rasta izvoza. Naravno, bez pribatnog sektora bit će teško sve ovo ostvariti i zato će Vlada učiniti sve da poboljša poduzetničku klimu i ostvari bolju suradnju javnog i privatnog sektora. Trenutno su u tijeku projekti ukupne vrijednosti sedam milijardi kuna - objasnio je Grčić.

No optimizam temelji na nagađanjima, što potvrđuju i njegove riječi i tome kako se po prvi put u 12 godina bilježi pad kreditne aktivnosti banaka, razduživanje Hrvatske i potpunog izostanka investicija.

- Ključni elementi su problem konkurentnosti, poduzetnička klima i na tome ćemo svi raditi, to je ono što muči i privatni sektor i Vladu. Radit će se i na oživljavanju tržišta kapitala uz dotok stranog kapitala, a mi ćemo tome doprinjieti kroz privatizacijske procese - tvrdi ministar Grčić i dodaje da treba stvoriti sve uvjete da se ovo ostvari.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, vlada, branko grčić