Mojbiz

ANALITIČARI: Grčić je uživao u sjeni Čačića, mora napokon preuzeti inicijativu ako želi da plan investicija uspije!

Tko je Branko Grčić?

Piše: Ivan Klarić

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić bio je glavni akter na sjednici Vlade. Naravno, zbog činjenice da je danas predstavljao Vladin plan investicija. Iznio je prezentaciju novog investicijskog ciklusa za razdoblje od 2012. do 2015., a posebno se osvnuo na 2013., u kojoj očekuje rast od 11,5 posto, što je s obzirom na situaciju i više nego optimistično.

Bivši dekan splitskog Ekonomskog fakulteta, član SDP-a i jedan od kreatora gospodarskog programa Kukuriku koalicije tako je na svoja leđa stavio možda i najveći izazov aktualne Vlade. Naime, u trenucima kada su sve investicijske najave za 2012. godinu gotovo pa propale, Grčić je za narednu godinu iznio više no optimističan plan. Hoće li ga uspjeti ostvariti, teško je odgovoriti. No, ako je sudeći po mišljenju naših sugovornika, realizacija će uvelike ovisiti o samom Grčiću odnosno njegovom načinu funkcioniranja.

 

JURČIĆ: Bio je nekako u sjeni Radimira Čačića i očito je da nakon Čačićevog odlaska iz Vlade preuzima odgovornost. No, pitanje je hoće li u tome uspjeti. Smatram da će upravo ovaj plan investicija i njegova realizacija pokazati da li je Grčić sposoban za to ili ne.

Činjenica je da znanje Branka Grčića nije upitno. No, nešto sasvim drugo je realizacija zamisli poput ove o planu investicija u 2013. godini koje bi, ako je vjerovati Grčiću, trebale izvući Hrvatsku iz krize.

Ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ali i jedan od nekadašnjih suradnika Branka Grčića, Ljubo Jurčić kaže da je potpredsjednik Vlade do sada bio samozatajan.

- Bio je nekako u sjeni Radimira Čačića i očito je da nakon Čačićevog odlaska iz Vlade preuzima odgovornost. No, pitanje je hoće li u tome uspjeti. Smatram da će upravo ovaj plan investicija i njegova realizacija pokazati da li je Grčić sposoban za to ili ne, jasno će Jurčić.

 

PUHOVSKI: Ukoliko on ne promijeni način ponašanja i ne preuzme inicijativu, onda se bojim da od realizacije tih investicija neće biti ništa. Grčić mora mijenjati način ponašanja, više ne smije biti samozatajan.

Jurčić napominje da je Grčić bio sjajan profesor i još bolji suradnik.

- No, vrijeme će pokazati je li isto tako dobar kad preuzme inicijativu, kad preuzme na sebe tako težak zadatak kao što je realizacija plana investicija. Činjenica je da je do sada u Vladi sve radio dobro i korektno, ističe Jurčić.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je očito kako se Grčić dobro osjećao dok je bio u sjeni Radimira Čačića.

- I njemu, ali i premijeru Zoranu Milanoviću je bilo dobro dok je Radimir Čačić bio kraj njih. Nažalost, Grčić ponavlja predrasude o samozatajnom profesoru zatvorenom u svom kabinetu, ističe Puhovski.

Puhovski kaže da je za realizaciju ovog optimističnog plana investicija nužna promjena ponašanja Branka Grčića.

- Ukoliko on ne promijeni način ponašanja i ne preuzme inicijativu, onda se bojim da od realizacije tih investicija neće biti ništa. Grčić mora mijenjati način ponašanja, više ne smije biti samozatajan, naposljetku će Puhovski.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žarko puhovski, ljubo jurčić, investicija, branko grčić