Regija

SMIREN: Borut Pahor: Ne treba razmišljati o izborima nego o prestanku krize

'Politika je u zadnje vrijeme postala svjesna da mora djelovati zajedno i sada rješava probleme.'

Piše: PolitikaPlus

Novoizabrani slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da Slovenija u sadašnjem trenutku ne treba prijevremene izbore niti tehničku vladu, a komentirao je i prosvjede na slovenskim ulicama zadnjih tjedana.

Što se tiče uličnih prosvjeda protiv korupcije i političkih elita koji su potresli Sloveniju zadnja dva tjedna, Pahor je rekao da će doći do njihova smirivanja i da slovenska politika konačno počinje djelovati nakon što je dugo bila "paralizirana" protiv čega se nije demonstriralo

"Sada je vrijedno razmišljati o reformama i mjerama za izlazak iz krize, a ne o prijevremenim izborima ili tehničkoj vladi", rekao je Pahor u razgovoru za POP-TV.

"Politika je u zadnje vrijeme postala svjesna da mora djelovati zajedno i sada rješava probleme", rekao je Pahor, pohvalivši izglasavanje mirovinske reforme i nekih drugih odluka koje je donio parlament bez protivljenja opozicije.

Što se tiče uličnih prosvjeda protiv korupcije i političkih elita koji su potresli Sloveniju zadnja dva tjedna, Pahor je rekao da će doći do njihova smirivanja i da slovenska politika konačno počinje djelovati nakon što je dugo bila "paralizirana" protiv čega se nije demonstriralo.

Pahor je dodao da u sadašnjem trenutku ne može reći hoće li njegov odnos s predsjednikom vlade Janezom Janšom biti "harmoničan" ili ne, što neki tvrde zbog sličnih pogleda koje s Janšom ima oko raspleta krize, ali da nije za veće sustavne promjene i uvođenje većinskog izbornog sustava kakav predlaže Janša.

Uz to je najavio da će zamrznuti članstvo u stranci Socijalnih demokrata (SD) koju je vodio punih 15 godina.

Borut Pahor će kao četvrti slovenski predsjednik od osamostaljenja biti inauguriran u parlamentu za nešto više od dva tjedna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

politika, borut pahor, slovenija