Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Ulagači vjeruju u kompromis demokrata i republikanaca

'Većina ulagača vjeruje da bi cijene dionica mogle dodatno porasti krajem ove i početkom iduće godine, ako se postigne dogovor, što podržava tržište.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući usponu cijena dionica u tehnološkom i rudarskom sektoru, no trgovalo se oprezno jer još uvijek nema napretka u pregovorima u Washingtonu o izbjegavanju 'fiskalne litice'.

Indeks Dow Jonesojačao je 14 bodova, ili 0,11 posto, na 13.169 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 1.418 bodova, a Nasdaq 0,30 posto, na 2.986 bodova.

„Većina ulagača vjeruje da bi cijene dionica mogle dodatno porasti krajem ove i početkom iduće godine, ako se postigne dogovor, što podržava tržište“

Oprezno trgovanje posljedica je nedostatka napretka u pregovorima između demokrata i republikanaca o smanjenju proračunskog deficita. Ako u iduća tri tjedna ne pronađu bolje rješenje, početkom iduće godine automatski će stupiti na snagu tzv. 'fiskalna litica', što bi moglo naštetiti potrošnji i uvesti američko gospodarstvo u recesiju.

Ipak, ulagači se nadaju da će se nekakav kompromis, barem privremeni, postići, stoga je tržište stabilno.

„Većina ulagača vjeruje da bi cijene dionica mogle dodatno porasti krajem ove i početkom iduće godine, ako se postigne dogovor, što podržava tržište“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Među dobitnicima je jučer bio S&P indeks tehnološkog sektora, s rastom od 0,3 posto. To se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Hewlett-Packarda za 2,6 posto, zbog špekulacija da poznati investitor Carl Icahn povećava svoj udjel u vlasništvu tog tehnološkog diva.

Znatno je, 2,4 posto, poskupila i dionica Cisco Systemsa, nakon što je taj tehnološki lider predstavio srednjoročnu strategiju.

U fokusu ulagača bila je i dionica McDonald'sa jer je taj lanac restorana brze hrane izvijestio o većem rastu prodaje u studenome nego što se očekivalo. Dionica McDonald'sa poskupila je 1,1 posto.

Među dobitnicima je jučer bio i rudarski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina nakon podataka koji ukazuju na jačanje kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina. S&P indeks rudarskog sektora porastao je 0,7 posto.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u jučer je vlasnika zamijenilo samo oko 5,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 5.921 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 posto, 7.530 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 3.612 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fiskalna litica, s&p 500, nasdaq, jones, dow, wall street, McDonald's