A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peugeot-208-xy-concept-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

EU nema spas za auto industrijiu: Problem su preveliki kapaciteti! | Politika+
4kotača

KRIZA: EU nema spas za auto industrijiu: Problem su preveliki kapaciteti!

Automobilski sektor osigurava 12 milijuna radnih mjesta, doprinosi sa 70 milijardi eura trgovinskoj bilanci.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Europska unija nema mnogo načina za odgovor na krizu u automobilskom sektoru koji pritišću problemi prevelikih proizvodnih kapaciteta, suglasili su se europski ministri za industriju na sastanku u Bruxellesu.

Ministri su ipak istaknuli "važan doprinos automobilske industrije rastu i zapošljavanju" u EU.

"U ovome trenutku postoji problem prevelikih kapaciteta, no na industriji je da odluči, razriješi, izabere", rekao je. "Nemamo nadležnosti niti ovlasti da bismo intervenirali na razini EU-a"

Europska unija na svojem teritoriju ima 180 tvornica automobila, na koje se nadovezuju tisuće opskrbljivača. Automobilski sektor osigurava 12 milijuna radnih mjesta, doprinosi sa 70 milijardi eura trgovinskoj bilanci i ulaže više od 28 milijardi eura na godinu u istraživanja i razvoj.

Međutim, zbog pada potražnje uslijed krize sektor je suočen s prevelikim proizvodnim kapacitetima. Proizvodne kapacitete zato treba prilagoditi aktualnoj situaciji, istaknuli su ministri.

Oni su također podržali inicijativu povjerenika za industriju Antonija Tajanija, koji se zauzeo za usvajanje akcijskog plana koji bi obuhvatio inovacije, otvaranje vanjskih tržišta zahvaljujući "uravnoteženim trgovinskim sporazumima" i predviđanje restrukturiranja.

Kada je riječ o inovacijama, Tajani je predložio povećanje za milijardu eura europskih sredstava za potporu istraživanjima i razvoju, čime bi ona iznosila dvije milijarde eura u razdoblju od 2014. do 2020.

Europski povjerenik je također predložio da se na europskoj razini osnuje radna skupina koja bi trebala razmotriti posljedice zatvaranja tvornica utomobila.

"U ovome trenutku postoji problem prevelikih kapaciteta, no na industriji je da odluči, razriješi, izabere", rekao je. "Nemamo nadležnosti niti ovlasti da bismo intervenirali na razini EU-a... Trebat će nesumnjivo provesti neka restrukturiranja."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

automobilska industrija, autoindustrija, antonio tajani