Mojbiz

SAVJETI: Mate Babić savjetuje Ivana Vrdoljaka: Neka nauči temelje ekonomije!

VIDOŠEVIĆ: Treba biti konstruktivan partner. JURČIĆ: Treba stvoriti elemente efikasne proizvodnje.

Piše: Ilijana Grgić

U trenutku pisanja ovog teksta, na službenim stranicama Hrvatskog zavoda nalazi se porazna brojka od 349486 nezaposlenih , no još je poraznija brojka da je ukupno u cijeloj zemlji tek  3497 slobodnih radna mjesta.  Od planiranih investicija, za sada imamo samo planove.  Novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak  prije  mjesec dana  preuzeo  je nimalo zahtjevan resor.   Što bi  aktualnom ministru savjetovale njegove kolege iz prethodnih Vlada?

 

BABIĆ: Samo neka nauči temelje ekonomije. Neka kupi knjigu i naći će sve što treba znati. Jer sve ovo što rade je palijativna mjera, što više akcija poduzimaju, to više raste nezaposlenost

Prije više od 22 godine, Hrvatska je dobila svoju prvu Vladu.  Na mjesto premijera, iako na  samo tri mjeseca zasjeo je  Stjepan Mesić.  Tada je resor gospodarstva pokrivalo više ministara, ali je potpredsjednik zadužen za sektor gospodarstva bio jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih hrvatskih ekonomista današnjice Mate Babić.

 

Babić,  za Vrdoljaka ima jedan praktični savjet.


 - Samo neka nauči temelje ekonomije. Neka kupi knjigu i naći će sve što treba znati. Jer sve ovo što rade je palijativna mjera , što više akcija poduzimaju, to više raste nezaposlenost, a BDP-e pada, reći će Babić te dodaje kako je indeks nezaposlenosti  sličan indikator kao temperatura u ljudskom organizmu, ako vam je visoka temperatura , znači da ste bolesni, ako vam je  nezaposlenost  toliko visoka, stanje je katastrofalno.


I prvi čovjek Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, u mandatu Vlade Nikice Valentića, obnašao je dužnost ministra gospodarstva.  Valentić je naime promijenio  tri ministra gospodarstva. Valentićeva  Vlada  ostat će zapamćena  po uvođenje kune,te  zaustavljanju  hiperinflacije. No, Vidošević baš i nije sklon davanju nekih svijeta.


VIDOŠEVIĆ: Umjesto savjeta čini mi se primjerenijim biti konstruktivan partner svakom onome čiji je rad dio zajedničkog nastojanja ublažavanja vanjskih utjecaja krize

- Umjesto savjeta čini mi se primjerenijim biti konstruktivan partner svakom onome čiji je rad dio zajedničkog nastojanja ublažavanja vanjskih utjecaja krize, ali i otklanjanja naših slabosti koje su doprinosile i još uvijek doprinose produbljivanju krize u Hrvatskoj, reći će Vidošević te dodaje  da je uloga ministra gospodarstva iznimno je važna, ali on sam pa čak i Vlada, bez suradnje i odgovornosti svih kreatora ekonomske politike, ne može uspjeti.


- Danas više nego ikada, svi u društvu, naravno prema mogućnostima, moraju preuzeti svoj dio odgovornosti u izgradnji boljeg hrvatskog društva i njegove države, kaže Vidošević.


Najpoznatiji ministar gospodarstva u mandatu Ivice Račana  bio je Ljubo Jurčić. Što se tiče savjeta za ministra, Jurčić je bio široke ruke, što više dao mu je točne naputke  što napraviti.


JURČIĆ: Prvo, investicije s infrastrukture i energetike preusmjeriti na prerađivačku industriju. Drugo, ne pokrivati gubitke postojećih kompanija

- Prvo, investicije s infrastrukture i energetike preusmjeriti na prerađivačku industriju. Drugo, ne pokrivati gubitke postojećih kompanija, nego stvoriti elemente efikasne proizvodnje u pojedinom sektoru prerađivačke industrije.  Svaka industrija je specifična i svakoj od njih potrebno je pristupiti na poseban način, kaže Jurčić te dodaje kako je u svemu je bitno shvatiti, da svjetsko, a prvenstveno europsko tržište  toliko veliko, da  ukoliko mi udvostručimo ili u utrostručimo našu industriju, to se u svijetu ne bi osjetilo.

 

Znači, investirati u faktore, od prototipa proizvoda, procesa proizvodnje, pravih kanala distribucije i  pravih tržišta, e tu je uloga države, reći će Jurčić te dodati da je to posao investicijskih centara, jer  to ne mogu napraviti poduzetnici. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, ivan vrdoljak, radnici