Hrvatska

APEL: Znanstvenici poručuju Jovanoviću: Loše stanje u akademskoj zajednici treba popraviti što prije!

'Nema kontrole kvalitete.'

Piše: Ilijana Grgić

Frano Barbir, Željka Fuchs, Pavel Gregorić, Stipan Jonjić, Đuro Miljanić, Ivica Puljak, Siniša Rodin, Vlatko Silobrčić, Aleksandar Štulhofer, Janoš Terzić, Kristian Vlahoviček, potpisnici su apela znanstvenika kojim su željeli ukazati na neodrživost postojećeg stanja i nužnost promjena.  Ističu da je jedan od ključnih problema nepostojanje stvarne kontrole kvalitete, a neprimjereni su i način ocjenjivanja znanstvenih projekata, procjena znanstvenih ustanova, selekcija novih kadrova te sustav napredovanja. Loše stanje u akademskoj zajednici može se popraviti samo korjenitim promjenama, koje moraju započeti što prije.

- Ovo su jurišnici Saše Zelenike, pomoćnika ministra, reakcije je Slobodan Vukičević, najcitiranijeg hrvatskog znanstvenika, koji se ne boji iznijeti svoj stav. Vukičević ističe da osim Jonjića ta skupina znanstvenika ne spada u izvrsne hrvatske znanstvenike, a svojim djelovanjem u javnom životu hrvatskih ustanova djeluju obrnuto od načela koja su proklamirali u pismu.

VUKIČEVIĆ: Ne zalažu se za izvrsnost jer u svim tijelima koja odlučuju o hrvatskoj znanosti sjede poslušni i prosječni znanstvenici, uključujući većinu potpisnika. Djeluju po principu skupine istomišljenika koji odlaze po mišljenje kod Zelenike, a ne u akademsku zajednicu

- Ne zalažu se za izvrsnost jer u svim tijelima koja odlučuju o hrvatskoj znanosti sjede poslušni i prosječni znanstvenici, uključujući većinu potpisnika. Djeluju po principu skupine istomišljenika koji odlaze po mišljenje kod Zelenike, a ne u akademsku zajednicu. Svi zajedno su protivnici Zagrebačkog sveučilišta u cjelini, a u korist policentričnog razvoja hrvatske znanosti koja je upravo zahvaljujući njima došla do razine kada sav novac za znanost odlazi u plaće i održavanje novoizgrađenih zgrada koje su izgradili ministar Primorac, Fuchs i Jovanović. Sada kad je novac ispražnjen, zalažu se za izvrsnost koji sami (osim Jonjića) nemaju i ne poštuju kod drugih istraživača, kaže Vukičević.
 
- Nadalje, u sva tijela koja nadziru protok novca iz EU fondova postavili su svoje poslušnike i netransparentno vladaju svim resursima. Sada pišu pismo da nisu zadovoljni svojom vladavinom pa treba poticati izvrsne znanstvenike. Stvarno smiješno. Mislim da bi bilo puno bolje da se organizira javni skup na kojem bi isti mogli dati svoju viziju hrvatske znanosti temeljene na njihovim podacima, a ostali hrvatski znanstvenici bi prikazali suprotno mišljenje pa neka javnost od novinara i neutralnih stručnjaka presudi tko je u pravu, a tko prodaje 'jurišnu maglu'', kaže na kraju Vukičević.

Što bi se moglo kriti iza ovog apela iz čista mira? Ništa drugo nego povratak na scenu, odnosno u saborsku proceduru Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Vruć kesten koji je već izazvao buru ne samo na relaciji ministarstvo - znanstvena zajednica, nego i unutar Vlade same. Naime, prije tri mjeseca tresla se stolica Jovanovićevom pomoćniku Saši Zeleniki, a i sam ministar je prijetio: 'Ako ode Zelenika, odlazim i ja'. No, nisu otišli ni jedan ni drugi, nego je zakon poslan na doradu.

 

Da se radi o pripremi teren za sporni Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, dalo se iščitati iz odgovora koji samo dobili od Zelenike iz ministarstva.

 

VUKIČEVIĆ: u sva tijela koja nadziru protok novca iz EU fondova postavili su svoje poslušnike i netransparentno vladaju svim resursima. Sada pišu pismo da nisu zadovoljni svojom vladavinom pa treba poticati izvrsne znanstvenike. Stvarno smiješno

'Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, i ja osobno, u potpunosti podržavamo stavove skupine znanstvenika izražene u apelu. Sve mjere koje je u proteklih godinu dana ovo ministarstvo pokrenulo na polju znanosti idu upravo u tom smjeru. Od Izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost, predloženih Izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koje se uskoro vraćaju u saborsku proceduru, do predviđenog preustroja sustava financiranja, napredovanja i kriterija u znanstvenoj djelatnosti te uključivanja vrsnih domaćih i međunarodno priznatih stručnjaka u naša tijela, povjerenstva i odbore. Naravno, u svemu tome ključni su upravo uključivanje i podrška naših vrsnih znanstvenika u navedene procese, kao i u savladavanje nemalih prepreka i otpora koje neki u sustavu navikli na neodgovorno i neracionalno ponašanje generiraju i javno promoviraju. Sigurni smo, ipak, da alternative promjenama nema te da ćemo u suradnji s najboljim pojedincima i institucijama u sustavu znanosti vrlo brzo vidjeti rezultate zajedničkih nastojanja.“
 
I ostali pripadnici akademske zajednice, koje smo kontaktirali željeli su ostati anonimni, napominju da su većina imena potpisnika ovog pisma osobni prijatelji ministrovog pomoćnika koji im je zajedno s ministrom dodijelio funkcije te im  pruža potporu u Upravnim vijećima raznih znanstvenih instituta.

 

Što o svemu misli rektor Zagrebačkog Sveučislišta, to nismo mogli saznati, jer je na putu, no sigurni smo da će imati što reći kad se vrati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

apel, željko jovanović, znanstvenici