Hrvatska

REAKCIJE: Ivo Banac: Čudim se onima koji ne žele da se čuje stajalište Marijane Petir

Čičak: Većina u Saboru je to podržala i mi tu ništa ne možemo. Treba poštivati vladavinu prava.

Piše: Vanja Deželić

Marijana Petir je izabrana u Odbor za ljudska prava, a zbog njenih izjava u prošlosti digla se poprilična uzbuna i negodovanje. Prvenstveno je riječ o nevladinim udrugama za ljudska prava, ali i o nekim zastupnicima kojima je neshvatljivo da netko kao zastupnica HSS-a može raditi posao koji je dobila. No sve je učinjeno prema zakonu!

>> Petir: U saborski odbor za ljudska prava predložio me HBK, oni koji me kritiziraju koriste govor mržnje

 

Napadaju većinom Marijanu Petir, ali ona je predložena od strane Hrvatske biskupske konferencije i potom ju je odobrila saborska većina. Dakle, kritike se mogu uputiti prvenstveno onima koji su to odobrili, potom onima koji su predložili, a na kraju i samoj Marijani Petir. Činjenica jest da su mnogi u kritikama izigrali ono za što se zalažu - pravo na slobodu govora i mišljenja.

BANAC: Ona predstavlja stanovito stajalište, koje je potpuno legitimno i neka ga se čuje. Čudim se onima koji bi željeli da se njeno stajalište ne čuje jer pravo na slobodu govora treba njegovati

U Odboru za ljudska prava sjedit će 104 člana i pitanja LGTB zajednice nisu jedina o kojima će se voditi računa, tako da Marijana Petir ni ne mora biti u doticaju s njima. Ako i bude, a potom i nastavi propagirati stavove koje je propagirala, osuda ponovno mora ići onima koji u Saboru dižu ruke za našu bolju ili lošiju budućnost.

- Sabor je raspisao natječaj, ljudi su se javili, sabor ih je izglasao i to je kraj priče. Ona predstavlja stanovito stajalište, koje je potpuno legitimno i neka ga se čuje. Čudim se onima koji bi željeli da se njeno stajalište ne čuje jer pravo na slobodu govora treba njegovati - rekao nam je nekadašnji predsjednik HHO-a Ivo Banac.

Sličan stav ima i aktualni predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

- Ako postoji vladavina prava onda je treba i poštivati. Sabor je usvojio zakon po kojem u Odboru za ljudska prava sjede i predstavnici Katoličke crkve. Većina u Saboru je to podržala i mi tu ništa ne možemo. Također, Odbor za ljudska prava se bavi mnogim pitanjima, od ekologije do prava žena, seksualnih manjina i mnoga druga - kazao nam je Čičak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, marijana petir, hho