A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljanska_banka.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gjenero: Situacija sa Slovenijom je takva jer ova Vlada radi jednako traljavo kao i Sanaderova | Politika+
Hrvatska

RATIFIKACIJA: Gjenero: Situacija sa Slovenijom je takva jer ova Vlada radi jednako traljavo kao i Sanaderova

'Bruxelles će morati riješiti ovo pitanje.'

Piše: Vanja Deželić

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da će vladi predložiti da se mandat slovenskog stručnjaka za Ljubljansku banku Franceta Arhara produži "do kraja iduće godine" te je, razlažući ponovno problem odnosa s Hrvatskom u vezi s pitanjem Ljubljanske banke, ustvrdio da postoji mogućnost da Slovenija neće do 1. srpnja ratificirati hrvatski pristupni ugovor, što je zbog traljave politike naše Vlade moguće!

- Očekujemo da će Arhar i hrvatski stručnjak za Ljubljansku banku Zdravko Rogić tako imati dovoljno vremena da nađu odgovarajuće rješenje - rekao je Karl Erjavec.

Iako bi se njegove izjave mogle činiti pretenciozne, osvetoljubive i nerealne, one imaju itekakvo uporište. No nisu i odgovorne.

GJENERO: Ne vrši se pritisak na Sloveniju kao ni u vrijeme Sanadera jer ne obavljamo europske poslove. To je sve zbog traljavosti ove Vlade, kao i nekad Sanaderove

- Čudna je to i neodgovorna politika od strane Slovenaca jer bi se mogli naći u neugodnoj poziciji u Europskoj uniji. Nisu u dobroj poziciji jer su iz prve blokadi izašli s katastrofalnim skorom - kazao nam je politički analitičar Davor Gjenero.

No tvrdi i da je mnogo solucija za blokadu ratifikacije do 1. srpnja.

- Dovoljno je da deset zastupnika zatraži raspisivanje referenduma i ako bi se to izglasalo u parlamentu tada je sve moguće. Ostalo im je mnogo solucija ako to uistinu žele provesti - tvrdi Gjenero.

Naravno, Bruxelles to nikako ne želi i učinit će sve da se problemi dovedu do te mjere. No bez intervencije teško će se pronaći izlaz.

- Ako se do Nove godine ne postigne sporazum umiješat će se Bruxelles i tek ako vide da smo uložili sve napore da se postigne dogovor izvršit će pritisak na Sloveniju. Upitno je hoće li Hrvatska moći dokazati da je učinila baš sve - napominje Gjenero.

Naglasio je i da sm trenutno u jednakoj poziciji kao i u vrijeme Ive Sanadera.

- Ne vrši se pritisak na Sloveniju kao ni u vrijeme Sanadera jer ne obavljamo europske poslove. To je sve zbog traljavosti ove Vlade, kao i nekad Sanaderove - zaključuje Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ljubljanska banka, hrvatska, slovenija