Mojbiz

ANALITIČAR: Šonje: Ovo je dokaz da Hrvatska vodi pogrešnu ekonomsku politiku, moramo se što prije probuditi

'Moramo poticati privatne, a ne državne investicije.'

Piše: Ivan Klarić
'Moramo oticati privatne, a ne državne investicije, a državnu potrošnju svesti u prihvatljivije granice i povećavati ju u budućnosti onim tempom kojim to omoguće ekonomski rast, a ne nametanjem novih poreza.'

'Nužno je nastaviti s privatizacijom jer nećemo moći ostvariti rast novim zaduživanjem', tako je komentirao mogućnost prodaje HPB-a i Croatia osiguranja, ministar Slavko Linić, nakon što je Agencija S&P snizila kreditni rejting Hrvatske na 'BB+/B', uz stabilnu prognozu.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić i Damir Novotny kazali su da je pogrešna odluka da se ide u privatizaciju ovih tvrtki. Također, rekli su da nam trebaju promjene u ekonomskoj politici. Jurčić je kazao da narodu treba nova Vlada, dok je Novotny kazao da nam je potrebna Vlada nacionalnog spasa.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje u razgovoru za PolitikuPlus kazao je sljedeće.

- Ocjena agencije S&P je još jedan u nizu znakova da se u Hrvatskoj vodi pogrešna ekonomska politika, da nema strukturnih reformi i da nam javni dug ne može vječno rasti, kazao je Šonje i dodao.

- Kratkoročno će doći do rasta troška zaduživanja koji ne mora biti dramatičan, no dugoročno to je poruka da mi nismo u održivoj situaciji. Ovo bi svima trebao biti još jedan u nizu poziva za buđenje, što znači poticati privatne, a ne državne investicije, a državnu potrošnju svesti u prihvatljivije granice i povećavati ju u budućnosti onim tempom kojim to omoguće ekonomski rast, a ne nametanjem novih poreza, na kraju će Šonje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir novotny, ljubo jurčić, slavko linić, velimir šonje, kreditni rejting, mmf