Hrvatska

NESLUŽBENO: Uvjerljiva pobjeda: Liberali se u Japanu ponovno vraćaju na vlast

LDP osvojio 296 od 480 zastupničkih mjesta, dok je vladajuća PDJ premijera Jošihika Node osvojila samo 65 mandata.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Liberalna demokratska stranka (LDP) uvjerljivo je pobijedila na japanskim općim izborima u nedjelju i vraća se na vlast nakon tri godine provedene u oporbi, pokazali su rezultati objavljeni po zatvaranju birališta.

LDP osvojio 296 od 480 zastupničkih mjesta, dok je vladajuća PDJ premijera Jošihika Node osvojila samo 65 mandata.

LDP, koji je zapravo konzervativna stranka na japanskoj političkoj pozornici, osvojio je 296 od 480 zastupničkih mjesta u parlamentu. Njegov odani saveznik, stranka Novi Komeito osvojila je dodatna 32 zastupnika, pokazuju projekcije televizije Asahi, a to bi značilo da japanski konzervativni blok ima dvotrećinsku većinu u novom parlamentu.

Vladajuća Japanska demokratska stranka (PDJ) premijera Jošihika Node osvojila je samo 65 mandata, po istom izvoru. Japanska stranka obnove, nova desna stranka u zemlji, dobila je 46 mandata.

Čelnik liberala Šinzo Abe tako će se vratiti na premijerski položaj nakon pet godina. Na dužnost je došao nakon ostavke uničira Koizumija i s njim je počela serija japanskih premijera koji su zbog nestabilnih vlada obnašali mandat godinu dana ili manje.

Abe, koji sada ima 58 godina, u trenutku stupanja na dužnost bio je najmlađi japanski premijer nakon Drugog svjetskog rata.

PDJ je nakon povijesne pobjede 2009. godine, kada je okončana polustoljetna vladavina liberala Japanom, razočarao birače koji su stranci zamjerili nerješavanje društveno-gospodarskih teškoća i neispunjenje obećanja. Neka od obećanja bila su besplatno školovanje za sve srednjoškolce, obiteljski doplatci, smanjenje poreza za mala i srednja poduzeća, ukidanje naplate cestarina.

Povjerenje je PDJ izgubio i zbog tsunamija koji je u ožujku 2011., izazvao havariju nuklearne elektrane Fukushima, a vlada je, prema mišljenju Japanaca, propustila djelovati kompetentno i brzo. Cijenu svojih propusta PDJ je već platio ljeti 2010., kada je izgubio većinu u Senatu. Premijer Jošihiko Noda raspustio je zbog svega toga parlament sredinom studenoga i otvorio put za izbore u zemlji 10 mjeseci prije roka,

Liberali su se nakon poraza 2009. pod Abeovim vodstvom uspjeli konsolidirati i ankete su im uoči ovih izbora najavljivale pobjedu.

Nova vlada morat će se uz gospodarske i društvene probleme nositi s teretom odnosa sa susjednim gospodarskim divom Kinom i sve konkurentnijom Južnom Korejom kao i s nepredvidivom Sjevernom Korejom koja je ovaj tjedan testirala interkontinentalnu raketu.

Japan je zaoštrio odnose s Kinom oko otočja u Južnom kineskom moru na koje obje države polažu pravo. Abeova izborna pobjeda, kojeg se za premijerskog mandata nazivalo "jastrebom" u vanjskoj politici, sigurno neće razveseliti Peking.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBORI, JAPAN