A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/B/matkovic_bosko%20-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Matković: Barišić je tražio da na direktorsko mjesto postavim osobu bez znanja i iskustva | Politika+
Hrvatska

FIMI MEDIA: Matković: Barišić je tražio da na direktorsko mjesto postavim osobu bez znanja i iskustva

Matković, je na čelu Zračne luke bio od 2001. do sredine 20009. godine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši direktor zagrebačke Zračne luke Boško Matković posvjedočio je  u nastavku suđenja u slučaju Fimi media da je pod pritiskom i pod prijetnjama smjenom od Mladena Barišića, koji se pozivao na tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, morao na jedno od direktorskih mjesta u Zračnoj luci postaviti Ivanu Akmadžić.Matković, koji je na čelu Zračne luke bio od 2001. do sredine 20009. godine, izjavio je na zagrebačkom Županijskom sudu da je optuženog bivšeg šefa Carine i HDZ-ovog rizničara Barišića i vlasnicu tvrtke Fimi media Nevenku Jurak upoznao u veljači 2008. na ručku u jednom zagrebačkom restoranu u koji je došao na poziv tadašnjeg ministra mora prometa i infrastrukture Božidara Kalmete.Oni su ga prijateljski dočekali riječima - 'Ne boj se nećemo te smijeniti'.


Jurak i Barišić su izrazili interes da se na oglasnim prostorima Zračne luke preko tvrtke Fimi media oglašava Hrvatska lutrija.


Nakon nekog vremena Zračna luka i Fimi media potpisali su ugovor no, po riječima svjedoka, to je bio posao od nekoliko tisuća kuna koji nije podlegao Zakonu o javnoj nabavi.

 

Pozvavši se na Sanadera, Barišić ga je zatražio da u roku 24 sata nju postavi za direktoricu prometa. No, po riječima Matkovića, on se tome usprotivio objasnivši kako je to jedno od najvažnijih radnih mjesta za koje je potrebno znanje i iskustvo.


U srpnju iste godine nazvao ga je Barišić da dođe u njegov ured u Carinu gdje mu je predao kuvertu sa životopisom Ivane Akmadžić koja je radila na chek-inu, odnosno registraciji putnika u Zračnoj luci.

Pozvavši se na Sanadera, Barišić ga je zatražio da u roku 24 sata nju postavi za direktoricu prometa. No, po riječima Matkovića, on se tome usprotivio objasnivši kako je to jedno od najvažnijih radnih mjesta za koje je potrebno znanje i iskustvo.

Barišić mu je, kako je posvjedočio, kazao da se njega to ne tiče i da njezino imenovanje traži osobno Sanader.

Svjedok je nakon toga nazvao djelatnicu Akmadžić na što mu je ona kazala da je njoj rečeno kako je ona nova direktorica i da ne zna zašto se on protivi njenom imenovanju.


-Tražili su da odjednom preskočim sedam stepenica što je za mene bilo neprihvatljivo, jer se time, među ostalim, podrivao moj autoritet, ali i riskirala sigurnost putnika, kazao je Matković.

Tada su, posvjedočio je, počeli otvoreni pritisci na njega, zbog čega je on tražio Kalmetu da ga zaštiti od Barišića.


Ministar mu je obećao da će napraviti sve što može, no ništa nije poduzeo pa je Matković počeo pripremati novu organizaciju rada kako bi ipak na neki način udovoljio zahtjevu Barišića.


Tada je, kaže, shvatio, da je i sam Kalmeta doveden u situaciju da mora provesti navedeno imenovanje.

Matković je rekao da je nakon toga Ivani Akmadžić dao ured, ali da je ona bila "bahata" te je još tražila automobil i mobitel, što su imali svi direktori.


Potom ga je ponovno nazvao Barišić i otvoreno mu zaprijetio smjenom, a svjedok mu je odgovorio kako on nema nikakvu nadležnost nad njim.


Matković je na kraju Ivanu Akmadžić postavio za direktoricu, ali na način da je imala supervizora Miroslava Drljaču.

Na upit Sanaderovog branitelja svjedok je rekao kako bivši premijer s kojim se susretao u raznim prigodama nikada osobno nije od njega tražio promaknuće Ivane Akmadžić.

Matkovićeva karijera u zagrebačkoj Zračnoj luci završila je u svibnju 2009. kada je smijenjen na izvanrednoj skupštini.

Tome su prethodila dva razgovora s Kalmetom koji ga je upozorio da će biti smijenjen te mu ponudio veleposlaničko mjesto ili mjesto direktora HŽ-a ili da mu Matković sam kaže što bi njega eventualno zanimalo.


- Sve sam to odbio objasnivši mu da nema razloga za smjenu jer zagrebačka Zračna luka posluje najbolje u svojoj povijesti", kazao je Matković dodavši da mu Kalmeta uopće nije obrazložio razlog smjene.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen barišić, ivo sanader, boško matković