Hrvatska

ISTRAGA: Ljudska pogreška uzrok nesreće Suhojevog Superjeta 100

Pilot isključio sustav za uzbunjivanje misleći da se radi o grešci.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Istraga o uzrocima nesreće civilnog superjeta ruskog proizvođača zrakoplova Suhoja tijekom probnog leta, u kojoj je u svibnju u Indoneziji poginulo 45 osoba, pokazala je da je riječ o ljudskoj pogreški, doznaje se u utorak od službenog izvora.

Nesreća je zadala težak udarac ruskom proizvođaču zrakoplova koji je očekivao da će ovom letjelicom, prvom civilnom u svom katalogu, popraviti ugled ruske zrakoplovne industrije nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Kako navodi Nacionalno povjerenstvo za sigurnost prometa (KNKT), pilot je neposredno prije nesreće isključio sustav za uzbunjivanje (TAWS) premda je ovaj normalno radio.

"TAWS je odaslao upozorenje 'prepreka na zemlji' prije nesreće, nakon čega je uslijedilo šest upozorenja 'izbjeći prepreku na zemlji'. Pilot zrakoplova je isključio TAWS misleći da se pojavio informatički problem", rekao je predsjednik KNKT-a Tatang Kurniadi.

Istraga je pokazala "smanjenu koncentraciju" u pilotskoj kabini prije nego se
9. svibnja Superjet 100 srušio na vulkan južno od Džakarte, tijekom probnog leta koji je trebao potvrditi izvrsne karakteristike letjelice.

"Nesreća se mogla izbjeći da je pilot uspravio letjelicu 24 sekunde nakon prve uzbune", rekao je Kurniadi na tiskovnoj konferenciji.

Nesreća je zadala težak udarac ruskom proizvođaču zrakoplova koji je očekivao da će ovom letjelicom, prvom civilnom u svom katalogu, popraviti ugled ruske zrakoplovne industrije nakon raspada Sovjetskog Saveza.Indonezijsko ministarstvo prometa nedavno je ipak izdalo potvrdu o sposobnosti Superjeta 100 za let, ocijenivši da poštuje međunarodne i indonezijske standarde.

Tom se potvrdom dopušta prodaja zrakoplova dvjema indonezijskim zrakoplovnim kompanijama koje su ih već bile naručile: Kartiki Airlinesu (trideset zrakoplova) i Sky Aviationu (dvanaest). Kataloška cijena Superjeta 100 je oko 23 milijuna eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AVIOINDUSTRIJA, ZRAČNI PROMET, INDONEZIJA, RUSIJA, SUPERJET 100, SUKHOI, SUHOJ