A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/predrag_fred_matic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prvi put službena objava Registra hrvatskih branitelja | Politika+
Hrvatska

REGISTAR : Prvi put službena objava Registra hrvatskih branitelja

U njemu se nalazi oko pola milijuna branitelja

Piše: Ilijana Grgić

Nakon godina polemika, treba li ili ne, nakon što se na web-u 2010. pojavio nelegalno, uz   žestoko protivljenje prije svega HDZ-a  prvi put službeno i legalno bit će objavljen Registar hrvatskih branitelja.

 

Svečano će ga predstaviti resorni ministar Predrag Matić, a svoje ratne putove, uz njega, objavit će i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

 

Svečano će ga predstaviti resorni ministar Predrag Matić, a svoje ratne putove, uz njega, objavit će i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

Oko objave Registra burno se raspravljalo u Saboru, a HDZ-ove zastupnike, koji su glasali protiv njegove objave, ministar Predrag Matić u dva je navrata bezuspješno uvjeravao.

 

HDZ su najviše zamjerali kako će ulica ocjenjivati, a to će značiti i nove optužnice iz Srbije

 

-Tvrdim da je ovo samo priprema za oštar pristup hrvatskim braniteljima koji će doći u sljedećim vremenima i ništa više", kazao je HDZ zastupnik Dujomir Marasović

 

-Objavom Registra neće biti narušena sigurnost pojedinaca niti ugroženi nacionalni interesi, za što smo dobili sve potrebne suglasnosti i očitovanja nadležnih ministarstava, ureda i agencija. Ova Vlada ispunit će jedno od svojih predizbornih obećanja na radost i ponos svih časnih i poštenih hrvatskih branitelja, rekao je tada resorni ministar Predrag Matić, je po tko zna koji put ponovio kako će javno biti dostupno samo ime i prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu kao i pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru .

 

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

 

U Registru branitelja nalaze se imena oko 500 tisuća ljudi.
 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

regisatr branitelja, objava