Hrvatska

U PRIJEVODU: Josipović: Od susreta sa Nikolićem u ovom trenutku više štete nego koristi

Hrvatska pruža bolje uvjete za djelovanje srpske manjine, nego što Srbija pruža hrvatskoj manjini.

Piše: PolitikaPlus

Uspoređujući položaj srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je za emisiju "Radar" Radio televizije Vojvodine (RTV) da Hrvatska osigurava bolje uvjete za djelovanje zastupničkih tijela srpske manjinske zajednice, prenio je u srijedu RTV.

"Naš susret ima smisla samo onda ako zajedno možemo poslati neku dobru poruku. Inače je efekt upravo suprotan, i za srpsku i hrvatsku javnost. Za sada je bolje da još uvijek tražimo putove"

"Hrvatsko zakonodavstvo daje mogućnost bolje participacije, jer u Hrvatskoj postoje rezervirana mjesta za predstavnike manjina, ne samo u državnom parlamentu već i u jedinicama lokalne samouprave", naveo je Josipović.

On je napomenuo da je udio srpskog stanovništva u Hrvatskoj veći nego hrvatskog u Srbiji.

"Države trebaju biti velikodušne prema manjinama, jer ne ugrožavaju manjine naše države već su one naše bogatstvo", kazao je on.

Dodao je da su uvjeti za povratak izbjeglica u Hrvatskoj bolji, ali da je ipak u tom procesu došlo do zastoja.

"Uvjeti života u povratničkim krajevima u Hrvatskoj nisu dobri ni za Srbe ni za Hrvate, prije svega zbog ekonomskih razloga", istaknuo je Josipović.

U povodu obostranih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, podnesenih pred Međunarodnim sudom pravde, predsjednik RH je rekao da one nisu toliko važne i da imaju više emotivni karakter, navodi se na internetskoj stranici RTV.

Predsjednik Josipović je za RTV rekao i da susret sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem trenutačno nije moguć.

"Naš susret ima smisla samo onda ako zajedno možemo poslati neku dobru poruku. Inače je efekt upravo suprotan, i za srpsku i hrvatsku javnost. Za sada je bolje da još uvijek tražimo putove", rekao je Josipović gostujući u emisiji RTV-a "Radar".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska-srbija, tomislav nikolić, ivo josipović