Kultura

FILM: Film Svećenikova djeca premijerno 27. prosinca u Zagrebu

Film počinje dolaskom mladog svećenika don Fabijana (Krešimir Mikić) u službu na mali dalmatinski otok. Kako bi povisio natalitet, u suradnji s prodavačem na kiosku (Nikša Butijer) i ljekarnikom (Dražen Kuehn) kreće u misiju bušenja kondoma.

Piše: PolitikaPlus
Film počinje dolaskom mladog svećenika don Fabijana (Krešimir Mikić) u službu na mali dalmatinski otok. Kako bi povisio natalitet, u suradnji s prodavačem na kiosku (Nikša Butijer) i ljekarnikom (Dražen Kuehn) kreće u misiju bušenja kondoma.

"Svećenikova djeca", novi film Vinka Brešana koji kroz humornu priču o svećeniku i njegovoj neobičnoj pronatalitetnoj politici oštro kritizira ustroj katoličke crkve, prikazan je danas na novinarskoj projekciji u kinu Cineplexx Centar Kaptol, gdje će imati premijeru 27. prosinca.

Film počinje dolaskom mladog svećenika don Fabijana (Krešimir Mikić) u službu na mali dalmatinski otok. Kako bi povisio natalitet, u suradnji s prodavačem na kiosku (Nikša Butijer) i ljekarnikom (Dražen Kuehn) kreće u misiju bušenja kondoma. Njihova akcija rezultira nizom poroda, ali i nesretnim slijedom događaja koji filmu, najavljenom kao komedija, daje sasvim drugačiju notu.

Riječ je o adaptaciji istoimene drame pisca, scenarista i skladatelja Mate Matišića, koji je za film napisao scenarij i glazbu. Matišić je već skladao glazbu za Brešanove uratke, a i film "Nije kraj" nastao je na predlošku Matišićeve drame "Žena bez tijela".

Brešan je, na konferenciji za novinare nakon projekcije, rekao kako je više od petnaest godina upoznat s tom Matišićevom dramom i znao je da ima potencijal za film, ali nije znao kako pristupiti tekstu koji "ima humorni diskurs, ali žanrovski nije komedija".

Po njegovim riječima, priča o svećeniku koji buši kondome najbolje može proći u tom žanru, a iako je već dvije komedije radio na otoku, trebalo mu je puno vremena da se sjeti kako je upravo otok najbolje mjesto na kojemu se takva ideja može provesti.

Upitan očekuje li reakciju iz crkvenih redova s obzirom na 'osjetljivu' temu filma, Brešan je rekao da ne zna hoće li biti prozvan, ali da mu je to i svejedno. Hrvatska je luda zemlja, sve je moguće, vidimo u kojem smjeru ide školstvo, a sve o čemu se priča je zdravstveni odgoj, dodao je.

Producent Ivan Maloča iz Interfilma rekao je da su im već zbog samog naslova filma bila zatvorena vrata za snimanje u crkvama, ali su ipak uspjeli prenijeti pravi dojam interijera i eksterijera Prvić Šepurina u kojemu je film sniman, sa svim preprekama jednog tako malog i izoliranog otoka.

Dražen Kuehn ocijenio je da je taj film "dosad najbrešanskiji film u kojemu je redatelj pokazao svu raskoš svoga talenta", a Matišić da film slijedi njegovu dramu, koja je u nekim dijelovima i "žešća" ali da je scenarij promijenjen onoliko koliko je to bilo nužno.

U filmu glume još Marija Škaričić, Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Lazar Ristovski, Zdenko Botić, Filip Križan i mnogi drugi.

Sa "Svećenikovom djecom" Brešan se vraća elementima svojih najvećih filmskih hitova, mediteranskom podneblju, malom jadranskom otoku, nizu duhovitih karaktera i prikazu specifičnog mentaliteta hrvatskog društva. S više od 300 tisuća gledatelja, Brešanova komedija "Kako je počeo rat na mom otoku" još uvijek drži rekord najgledanijeg hrvatskog filma od osamostaljenja.

Nakon premijere pred zagrebačkom publikom, film 3. siječnja kreće u hrvatsku kino distribuciju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM, Svećenikova djeca, PREMIJERA