Zagreb

BITKA ZA ZAGREB: ANALIZA Može li Rajko Ostojić pobijediti Milana Bandića?

PUHOVSKI: Samo uz jasnu potporu zagrebačkog SDP-a. JUGO: Ostojić je mnogo opasniji protivnik Bandiću. CIPEK: Ima velike šanse.

Piše: Ivan Klarić
PUHOVSKI: Ukoliko zagrebački SDP zbog cijele ove situacije okrene leđa Ostojiću, onda bi se on mogao naći u ozbiljnim problemima. Pogotovo zbog činjenice što je zagrebački SDP već dao svog kandidata za gradonačelnika, a to je Davor Bernardić.

Rajko Ostojić protiv Milana Bandića. Nakon što su s jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a zagrebačkom ogranku te stranke poslali prijedlog da aktualni ministar zdravlja bude kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba, već su počele analize i komentari njegovih šansi u borbi protiv aktualnog čelnika metropole. I dok zagrebački SDP-ovci tvrde i dalje da je Bernardić njihov kandidat i da će sigurno pobijediti Bandića, u vrhu SDP-a već smatraju gotovom stvari Ostojićevu kandidaturu.

 

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je Rajko Ostojić vrlo ozbiljan protukandidat Milanu Bandiću.

 

- Ostojić ima veće šanse od Bernardića jedino pod uvjetom da zagrebački SDP stane iza njega. Samo lokalna organizacija, u ovom slučaju, može iznijeti pobjedu njihovog kandidata, kaže Puhovski i dodaje.

 

- No, ukoliko zagrebački SDP zbog cijele ove situacije okrene leđa Ostojiću, onda bi se on mogao naći u ozbiljnim problemima. Pogotovo zbog činjenice što je zagrebački SDP već dao svog kandidata za gradonačelnika, a to je Davor Bernardić, upozorava Puhovski.

 

JUGO: Relevantne pokazatelje njegovog rejtinga u odnosu na Bandićev moći ćemo analizirati iz istraživanja već sredinom i krajem siječnja, ali očekujem da će biti mnogo ozbiljniji po Bandića nego što je to trenutno Davor Bernardić.

Politički analitičar i stručnjak za odnose s javnošću Damir Jugo, pak, smatra da je Ostojić vrlo ozbiljan politički protivnik Milanu Bandiću.

 

- Rajko Ostojić vrlo je ozbiljan protukandidat Milanu Bandiću, mnogo opasniji od Davora Bernardića. Ostojić je ugledan liječnik, vrlo prepoznatljiv u javnosti što je vidljivo iz njegovog rejtinga koji ga u raznoraznim istraživanjima stavlja u kategoriju najbolje ocjenjenih ministara aktualne Vlade, ističe Jugo i dodaje.

 

- Činjenica je da Ostojić dosad nije imao značajnog iskustva u lokalnoj problematici, međutim to ne bi trebalo imati značajnog negativnog utjecaja na njegov rejting među Zagrepčanima. Relevantne pokazatelje njegovog rejtinga u odnosu na Bandićev moći ćemo analizirati iz istraživanja već sredinom i krajem siječnja, ali očekujem da će biti mnogo ozbiljniji po Bandića nego što je to trenutno Davor Bernardić, na kraju će Jugo.

 

Politički analitičar Tihomir Cipek nema dvojbe. Onaj kandidat SDP-a koji ima neupitnu podršku SDP-a ima velike šanse poraziti Bandića.

 

CIPEK: Nisu oni mijenjali kandidata zbog anketa nego zbog unutarstranačkih previranja, ali i činjenice da se Bernardić nije do kraja isprofilirao.

- Radi se o vladajućoj stranci koja uvijek ima određenu prednost pred drugima kao što njihov kandidat ima prednost pred drugima kandidatima za gradonačelnika, u ovom slučaju Milanom Bandićem, ističe Cipek zaključujući da bi i Bernardić imao šanse pobijediti Bandića da je imao jasnu podršku vrha stranke.

 

No, napominje, ostaje činjenica da se Bernardić ipak do kraja nije isprofilirao pa od tud i razlog za promjenu kandidata.

 

- Nisu oni mijenjali kandidata zbog anketa nego zbog unutarstranačkih previranja, ali i činjenice da se Bernardić nije do kraja isprofilirao, na kraju će Cipek.