A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/newtown-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Joe Biden s radnom skupinom priprema ograničenja za posjedovanje oružja u SAD-u? | Politika+
Hrvatska

POSLJEDICE POKOLJA: Joe Biden s radnom skupinom priprema ograničenja za posjedovanje oružja u SAD-u?

'Moramo iznaći sveobuhvatne mjere kako bi odgovorili na masovna ubojstva naše djece kakvo se dogodilo u Connecticutu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Dok građani Newtowna još sahranjuju žrtve stravičnog pokolja u kojem je ubijeno dvadesetero osnovnoškolske djece, američki potpredsjednik Joe Biden okupio je radnu skupinu koja bi trebala osmisliti mjere za suzbijanje oružanog nasilja u SAD-u.

"Moramo iznaći sveobuhvatne mjere kako bi odgovorili na masovna ubojstva naše djece kakvo se dogodilo u Connecticutu"

Pokolj, u kojem je prije tjedan dana ubijeno 28 osoba, uključujući dvadesetero djece u dobi od šest do sedam godina i napadača, pokrenuo je burnu raspravu o izmjenama zakona radi ograničavanja uporabe oružja, što se smatra osjetljivim političkim pitanjem u Americi budući da ta zemlja ima snažnu kulturu individualnog posjedovanja oružja koja seže u samu bit ideje o osobnim slobodama.

Biden je na prvom sastanku održanom u Bijeloj kući okupio članove kabineta, policijske i druge dužnosnike kako bi na zahtjev predsjednika Baracka Obame izradili nacrt plana za suzbijanje oružanog nasilja.

"Moramo iznaći sveobuhvatne mjere kako bi odgovorili na masovna ubojstva naše djece kakvo se dogodilo u Connecticutu", rekao je Biden, koji je kao senator bio autor zakona iz 1994. kojim se privremeno ograničavala uporaba jurišnog oružja.

Bijela kuća ranije je objavila da će Obama podržati prijedlog zakona jedne demokratske senatorice o zabrani prodaje, proizvodnje, distribucije i uvoza određenih modela jurišnih pušaka.

Američka Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA), moćni lobby industrije oružja koji se dugo vremena opirao ograničavanju posjedovanja oružja, najavila je da će ponuditi značajne izmjene kako bi se u buduće spriječili slični masakri.

Pokolj u Connecticutu, u kojem je 20-godišnji Adam Lanza ustrijelio dvadesetero djece osnovne škole, šest odraslih osoba, a zatim i sebe četvrti je takav masakr u SAD-u ove godine. Prije napada u školi Lanza je ubio i majku na koju je oružje bilo registrirano.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ORUŽJE, JOE BIDEN, NEWTOWN