Hrvatska

IZVJEŠĆE: Ranko Ostojić: U akciji 'Juda' nije praćen Bajić, ali jest glavni urednik Jutarnjeg lista

Akciju pod kodnim nazivom Juda operativno je provodio Grbićev zamjenik Milijan Brkić.

Piše: PolitikaPlus

Policija nije provodila mjere nadzora nad glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, no neizravno su praćeni njegovi kontakti s četvero novinara i glavnim urednikom Jutarnjeg lista Mladenom Plešom koji je bio i tajno praćen, pokazala je istraga unutarnje kontrole o čijim rezultatima je na konferenciji za novinare izvijestio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Unutarnja kontrola utvrdila je da se jedan dokument iz akcije pokušao uništiti, no uspjeli su ga pronaći.

Ostojić je potvrdio da je nalog za tu policijsku akciju, koja se vodila lani zbog curenja informacija iz istrage u slučaju Fimi media, dao tadašnji glavni ravnatelj policije Oliver Grbić. Akciju pod kodnim nazivom "Juda" operativno je provodio Grbićev zamjenik Milijan Brkić.

Ostojić je kazao da mu nije poznato je li s tom akcijom bio upoznat i njegov prethodnik, tadašnji ministar Tomislav Karamarko.

Unutarnja kontrola utvrdila je da se jedan dokument iz akcije pokušao uništiti, no uspjeli su ga pronaći te se otkrilo da su podaci iz tog dokumenta istovjetni onima koje je u javnost iznio bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Riječ je o podacima o broju izravnih telefonskih kontakata Mladena Bajića i novinarke Večernjeg lista Ivanke Tome.

Uz nju akcijom "Juda" praćeni su telefonski kontakti Bajića i novinara Jutarnjeg lista Vanje Nezirović i Duška Miljuša koji je danas glasnogovornika MUP-a, te novinara Večernjeg lista Josipa Bohutinskog.

U medijima se spominjalo da je policija pratila i kontakte još triju novinarki Večernjeg lista - Ivane Jakelić, Marine Borovac iMarijane Zrinski, no istragom unutarnje kontrole nije se moglo utvrditi jesu li brojevi mobitela s izlista kontakata njihovi.

Ministar Ostojić najavio je da će se u dogovoru s Državnim odvjetništvom pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti svih koji su bili uključeni u tajnu policijsku akciju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen bajić, Oliver Grbić, mladen pleše, milijan brkić, ranko ostojić