Hrvatska

VIDEO: MRSIĆ: 2013. godina će biti najteža godina od rata! VRDOLJAK: 2013. je prekretnica

JAKOVINA: 2013. će biti ta koja će pokazati da smo radili dobro.

Piše: Ivan Klarić
MRSIĆ: Međutim, 2013. godina će vjerojatno biti jedna od najgorih godina od rata iz razloga što nam na naplatu dolazi sve ono što nismo radili godinama. Dakle, nismo napravili promjene koje smo trebali, nismo reformirali javnu upravu, nismo niti javna poduzeća. S druge strane, visoko smo zadužena zemlja i dolaze nam na naplatu kamate koje su izuzetno visoke. Samo da napomenem da mi u zadnjih dvadeset godina nismo platili ni jednu kunu glavnice. 

I dok brojimo zadnje dane 2012. godine, već sa popriličnim strahom gledamo prema 2013. godini. Hoćemo napokon izaći iz krize, hoće se napokon početi otvarati više radnih mjesta nego što ih se zatvara, hoćemo imati pad ili rast BDP-a. Sve su to otvorena pitanja na koja zapravo nitko nema odgovor. Vladajući, od premijera do ministara o nadolazećoj godini imaju različita mišljenja.

 

Jedni će reći da će 2013. godina biti prekretnica, drugi pak tvrde da će to biti još jedno vrlo teška godina puna nužnih i bolnih reformi koje nećče proći bez otkaza, smanjivanja prava radnika i svih drugih negativnih posljedica. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je kada se radi o predviđanjima za sljedeću godinu bio najizravniji kada smo ga upitali za komentar.

 

- Trend koji je prisutan cijelu ovu godinu, što se tiče BDP-a, se nastavlja i to je nešto što je očekivano u ovom trenutku. Ono što je nama cilj je da sljedeću godinu preokrenemo taj trend, da sljedeće godine BDP raste. Sada da li je 1,8 posto realno, ne znam, ali to nam je cilj kojem težimo, istaknuo je Mrsić i dodao.

 

- Međutim, 2013. godina će vjerojatno biti jedna od najgorih godina od rata iz razloga što nam na naplatu dolazi sve ono što nismo radili godinama. Dakle, nismo napravili promjene koje smo trebali, nismo reformirali javnu upravu, nismo niti javna poduzeća. S druge strane, visoko smo zadužena zemlja i dolaze nam na naplatu kamate koje su izuzetno visoke. Samo da napomenem da mi u zadnjih dvadeset godina nismo platili ni jednu kunu glavnice. Prema tome, u tom svjetlu treba gledati situaciju u kojoj se nalazimo i svemu tome prilagoditi i kolektivne ugovore i zakone. Dakle, omogućiti da se vrlo brzo prilagodimo, da ne tvrdimo da je sve u redu i da na neki način kupujemo socijalni mir. To nam nije trebalo ranijih godina. No, Vlada je toga svjesna, povlačimo poteze, povlačit ćemo poteze. Ono što smo već i najavili, mi se nećemo skrivati i da ćemo mjere koje smo najavili ćemo ih i povući, a te mjere će biti jasne i transparentne, kazao je Mrsić.

 

Godina 2013. je prekretnica, ona kada mijenjamo trend, nema više pada, idemo prema gore, a kojim tempom ovisi o svima nama, kazao je Vrdoljak. Dodao je kako je uvjeren da ćemo biti dovoljno dobri da brzina i visina rasta budu na razini kako se planiralo.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavili su danas kako je 2012. bila godina zaustavljanja negativnih trendova i godina početka reformi, a kako će 2013. biti godina mijenjanja negativnog trenda.

 

Vrdoljak je kazao kako je 2012. bila jako teška godina, što građani najbolje znaju, no isto tako bila je to godina u kojoj su rađeni temelji za ono što će uslijediti u idućih nekoliko godina.

 

Godina 2013. je prekretnica, ona kada mijenjamo trend, nema više pada, idemo prema gore, a kojim tempom ovisi o svima nama, kazao je Vrdoljak.

 

Dodao je kako je uvjeren da ćemo biti dovoljno dobri da brzina i visina rasta budu na razini kako se planiralo.

 

Na pitanje kako komentira izjave potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU o smanjenju investicija od 2,5 milijarde kuna Vrdoljak je rekao kako će se sve što bude fizibilno i kvalitetno realizirati, u granicama mogućeg.

 

Sve investicije koje su fizibilne, koje daju dodanu vrijednost, neće biti zaustavljene, istaknuo je.

 

Rekao je i kako će barijere što se investicija tiče biti skinute, najavljujući da će u hitnoj proceduri biti zakon o strateškim investicijskim projektima.

 

I ministar Jakovina ističe da je 2012. bila godina zaustavljanja negativnih trendova i početka reformi.

 

U Ministarstvu poljoprivrede je bilo gotovo tri milijardi kuna investicija u ovoj godini, što znači da 2012. nije izgubljena godina, kazao je napominjući kako je trebalo zaustaviti dugogodišnji niz negativnih trendova.

 

Reforme nisu lagane, ali su nužne, godina štednje, odgovornog poslovanja Vlade i ministarstva je za nama i mislim kako će 2013. biti ta koja će pokazati da smo radili dobro, rekao je Jakovina.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, mirando mrsić, tihomir jakovina, ivan vrdoljak