Sport

ZELINA - HAJDUK: Torcida: Nadamo se da će policija odgovarati za brutalnost nad navijačima!

HHO: Uporaba sredstava prisile nije primjenjena unutar okvira zakona.

Piše: Vanja Deželić

Policija je priznala da se dogodio niz propusta nakon utakmice četvrtfinala hrvatskog nogometnog Kupa između Zeline i Hajduka, kada je došlo do incidenta prilikom kojeg je velik broj navijača splitskog kluba napadnuto od strane policije.

OSTOJIĆ: Stručnim nadzorom u ravnateljstvu policije oko događaja na utakmici Zelina - Hajduk, utvrdili smo propuste

- Utvrđeni su su propusti i pokrenut je stegovni postupak protiv rukovoditelja policijskog osiguranja na utakmici, a stručnim nadzorom u ravnateljstvu policije oko događaja na utakmici Zelina - Hajduk, utvrdili smo navedene propuste - rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Time je pobio prvotno izvješće policije, u kojem je stajalo da se incident zbio nakon što su navijači napali pripadnike policije kamenjem. Bilo je i izjava o napadu BBB-a, ali građani Zeline obrušili su se na policiju i posvjedočili da se Torcida ponašala korektno, te da je sve "zakuhala" policija. Sve su popratile video snimke postavljene na YouTube, ali i svjedočanstvo istaknutog soiologa Benjamina Perasovića.

Navijači Hajduka su odmah po završetku tog događaja pokrenuli sve potrebne mjere, kako bi dokazali svoju stranu i izvojevali ispriku - ako ne i nešto više. Ove Ostojićeve izjave samo im idu u prilog.

- I dalje ustrajemo u dokazivanju onoga što se dogodilo i poduzet ćemo sve potrebne radnje kako bismo dokazali propuste policije - rekao nam je glasnogovornik Kluba navijača Hajduka Torcida Split Damir Gruić.

Epilog bi mogao biti revolucionaran za navijače, ali Torcida se ne zamara time, idu korak po korak.

- Nismo razmišljali do kuda nas može dovesti cijela ova stvar, ali cilj je dokazati propuste policije. Nakon toga ćemo vidjeti što i kako dalje - naglasio je Gruić.

GRUIĆ: I dalje ustrajemo u dokazivanju onoga što se dogodilo i poduzet ćemo sve potrebne radnje kako bismo dokazali propuste policije

Navijači su u javnosti već poduži niz godina glavni negativci u svakoj nogometnoj priči, kao i u mnogim drugim sportskim pričama. Mali broj ljudi im vjeruje kada pričaju da su često na meti policije, da ih se provocira i terorizira. Svi se oglušuju, osim Zelinjana koji su Torcidi napravili veliku uslugu u dokazivanju onoga što je istina.

Možda zato nakon ove priče više neće svaki pripadnik policije samo tako izvlačiti pendrek i udarati po svakoj osobi do koje stigne i pritom proći nekažnjeno kao i 1. svibnja 2010. godine, kad se udaralo žene, djecu i sve ostale slučajne prolaznike, iako nisu bili na utakmici Dinama i Hajduka već su se našli na putu policiji.

- Nadamo se da će se u slučaju da se dokaže kako smo u pravu loptica prebaciti na drugu stranu i da ako se poziva na odgovornost navijača, krene i s pozivanjem policije na odgovornost - nada se Gruić.

Također, iz MUP-a su odbacili ikakvu mogućnost utjecaja na Ostojića, tvrde da nije izjavio to što je izjavio jer su se po Splitu pojavili prijeteći grafiti.

 

Oglasio se na ovu temu i Hrvatski helsinški odbor, koji proziva policiju.

 

- Na temelju dosada prikupljenih podataka, HHO drži da nisu točni rezultati stručnog nadzora Ravnateljstva policije o tome da je „uporaba sredstava prisile primjenjena unutar okvira zakona i u najmanjoj mogućoj mjeri“. HHO smatra kako primjena sile prema navijačima Hajduka u kafiću Putnik i izvan kafića Putnik nakon odigrane utakmice nije bila nužna, te da je prelazila okvire zakona i nije bila primijenjena u najmanjoj mogućnoj mjeri. U prilog navedenom govori i činjenica da je više navijača Hajduka u policijskoj intervenciji zadobilo tjelesne ozljede, s tim da je jedan navijač zadobio potres mozga, a drugi bio hospitaliziran nakon uhićenja. Napominjemo da tijekom i nakon predmetne utakmice nije bilo nikakvih sukoba između navijača HNK Zeline i HNK Hajduk, te da iz prikupljenih podataka ne proizlaze indicije koje bi ukazivale na to da je do policijske intervencije došlo zbog napada navijača Hajduka na policijske službenike. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

policija, zelina, hajduk, torcida, ranko ostojić