Hrvatska

APEL: Barack Obama pozvao Kongres da donese skromniji proračun

'To je nešto što možemo riješiti, to ne zahtijeva toliko napora, samo moramo učiniti sve što treba.'

Piše: PolitikaPlus

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Kongres da se dogovori o skromnijem proračunu od onog koji se spominjao zadnjih tjedana kako bi se spriječile prisilne mjere štednje u Sjedinjenim Državama početkom siječnja.

Obama je rekao da je telefonski razgovarao s predsjednikom Predstavničkog doma, republikancem Johnom Boehnerom i da se istog dana u Bijeloj kući sastao s vođom demokratske većine u Senatu Harryjem Reidom

"To je nešto što možemo riješiti, to ne zahtijeva toliko napora, samo moramo učiniti sve što treba", rekao je Obama u kratkom nastupu u Bijeloj kući, dan nakon neuspjeha republikanskog plana u Predstavničkom domu koji je trebao pomoći da zemlja ne ode preko o "fiskalne litice".

Taj izraz podrazumijeva povećanje poreza za sve Amerikance i stupanje na snagu automatskih rezova u proračunskim rashodima od 1. siječnja, što je 'koktel' za koji se ekonomisti boje da će prouzročiti ponovni pad najjačeg svjetskog gospodarstva u recesiju.

Obama je rekao da je telefonski razgovarao s predsjednikom Predstavničkog doma, republikancem Johnom Boehnerom i da se istog dana u Bijeloj kući sastao s vođom demokratske većine u Senatu Harryjem Reidom.

Dodao je kako je od njih zatražio da "rade na planu koji će spriječiti povećanje poreza za srednju klasu, štititi naknadu za dva milijuna nezaposlenih Amerikanaca i udariti temelje budućem djelovanju na rastu i borbi s deficitom".

"Ta je zadaća ostvariva. To se može napraviti u deset dana", kazao je. Zastupnici obaju domova Kongresa su već otišli na božićne praznike, ali su upozoreni da moraju biti spremni da se vrate prije Nove godine.

Bijela kuća je zatim objavila informaciju da će Obama s obitelji tijekom večeri otputovati na Havaje, otočje na kojemu se rodio i gdje već tradicionalno provode božićne blagdane. Obama je rekao da se vraća "idućeg tjedna" radi nastavka pregovora o proračunu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sad, barack obama, proračun