Hrvatska

CROBAROMETAR: Milanović godinu dana na vlasti: O njemu pozitivno mišljenje ima 46 posto građana

Godinu završavamo u pesimizmu.

Piše: PolitikaPlus /Dnevnik Nova TV

Redovito istraživanje Crobarometar koje provodi agencija Ipsos Plus, a objavio ga je Dnevnik Nove TV, donosi poražavajuće podatke o prvoj godini mandata Vlade predvođene Zoranom Milanovićem koji pokazuju da godinu završavamo u pesimizmu.


Zoran Milanović godinu na vlasti završava s podijeljenim osjećajima kod građana. CROBAROMETAR pokazuje da u ovom trenutku o njemu pozitivno mišljenje ima 46 posto građana ali i 49 posto njim misli suprotno.
Tomislav Karamarko godinu na čelu HDZ-a završava s „mršavih“ 20 posto potpore kod građana a njih 70 posto misli loše o šefu oporbe.

 

Zoran Milanović zvjezdani trenutak popularnosti imao je u siječnju kada ga je podupiralo 73 posto građana ali to se počinje topiti i u rujnu je pao na 44 posto potpore sto je bio njegov najlošiji rejting. Tomislav Karamarko stranku je preuzeo s potporom od 24 posto potpore u svibnju, blago mu je porasla potpora u lipnju na 30 posto no od tada praktici pada a zadnja dva mjeseca značajan da bi godinu završio na potpori od 20 posto.

Zoran Milanović zvjezdani trenutak popularnosti imao je u siječnju kada ga je podupiralo 73 posto građana ali to se počinje topiti i u rujnu je pao na 44 posto potpore sto je bio njegov najlošiji rejting.

Tomislav Karamarko stranku je preuzeo s potporom od 24 posto potpore u svibnju, blago mu je porasla potpora u lipnju na 30 posto no od tada praktici pada a zadnja dva mjeseca značajan da bi godinu završio na potpori od 20 posto. Ili najlošije od kada se mjeri. Milanović među svojim biračim i uziva potporu od 83 posto ali zanimljivo i 26 posto HDZ-ovih birača ima pozitivno mišljenje o premijeru. Karamarka podržava samo 54 posto njegovih birača. A tek 8 posto SDP-ovih birača ima pozitivan dojam o šefu HDZ-a.

 

Predsjednik Ivo Josipović godinu završava kako ju je i počeo s preko 80 posto potpore točnije 84. Značajno je povećao popularnost u zadnjih mjesec dana. Zanimljivo potporu mu je značajno porasla kod birača HDZ-a i njih 80 posto ima pozitivan dojam o Ivi Josipoviću

Predsjednik Ivo Josipović godinu završava kako ju je i počeo s preko 80 posto potpore točnije 84. Značajno je povećao popularnost u zadnjih mjesec dana. Zanimljivo potporu mu je značajno porasla kod birača HDZ-a i njih 80 posto ima pozitivan dojam o Ivi Josipoviću. Godinu može završiti spokojno jer je na ljevici neprikosnoveni lider s potporom 93 posto SDP-ovaca i 92 posto Laburista.


Osim predsjednika koji je prvi drugi na listi popularnosti je Dragutin Lesar s potporom od 57 posto, potom Ivan Grubisic s potporom od 56 posto. Josip Leko novi predsjednik Sabor odmah je odletio u vrh i na četvrtom je mjestu s potporom od 54 posto.

 

SDP na vlasti i HDZ u oporbi kao velike stranke godinu završavaju blagim padom.SDP na 26,6 a HDZ na 19 posto. SDP je to jedan od tri najlošija rezultata a ovaj mjesec su prvi put pali nakon nekoliko mjeseci blagog rasta.
HDZ pak s 19 posto ima jedan od najlošijih rezultata godine a Tomislav Karamarko ima razlog za brigu jer godinu završava s istim rejtingom s koji je stranka imala u svibnju kad ju je preuzeo.


Zapravo SDP na vlasti uz sve nepopularne poteze nije izgubio dramatično potpora a HDZ koji još prolazi unutarstranačku rekonstrukciju je tamo gdje je i bio. Pa i jedan i drugi predsjednik mogu biti uvjetno zadovoljni.
Laburisti su stabilno treći s potporom od 9,9 posto. I tako već 4 mjesec. HSS godinu završava s 4,1 posto a HSU s 3,5 posto. Ivan Grubinić bi dobio potporu od 3,4 posto potpore a HNS godinu završava s 2,7 posto.
Pravaši imaju 2,6 a HDSSB 2,4 posto potpore. Blok umirovljenika je na 2,3 kao i HSLS. A IDS ima 1,4 posto. Ruža Tomašić pak godinu završava s potporom od 1,3 posto a ostale stranke imaju 2,4 posto dok je neodlučnih 15,8 posto.


Istraživanje je proveo Ipsos Puls za Novu TVPročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav karamarko, istraživanje, zoran milanović