Hrvatska

KRITIKE: Matica hrvatskih sindikata: Vlada je izigrala sindikate i izdala radnika u korist kapitala!

'Imaju oslabljen kontakt s realnošću, farbaju situacije i odnos.'

Piše: Vanja Deželić

Maticu hrvatskih sindikata u priopćenju navodi kako "začuđuje i zabrinjava iskrivljavanje činjenica, oslabljeni kontakt s realnošću, farbanje situacija i odnosa" koje su uočili kod predsjednika Vlade Zorana Milanovića u televizijskom intervjuu.

Izdali su rad u korist kapitala, izigrali su sindikate i socijalni dijalog, izdali su socijaldemokratske vrednote, izdali su birače i nisu ispunili predizborna obećanja

U priopćenju, koje je potpisao predsjednik Matice Vilim Ribić, tvrdi se kako je "netočno da su sindikati štrajkali i prosvjedovali ovu jesen zbog uskrate božićnice i regresa".

 

- Svoditi te aktivnosti na božićnicu i regres znači banalizirati i umanjiti značaj našeg otpora pogrešnoj ekonomskoj politici mjera štednje, izdaji rada u korist kapitala, izigravanju sindikata i socijalnog dijaloga, izdaji socijaldemokratskih vrednota, izdaji birača i neispunjenju predizbornih obećanja, a najviše zbog prijetvornosti i neiskrenosti predstavnika vlasti - piše u priopćenju.

Matica smatra i kako je "obična manipulacija" tvrditi da je u javnom sektoru manjina sindikata odbila potpisati okljaštreni Temeljni kolektivni ugovor, te navode da sindikati koji su potpisali taj ugovor predstavljaju 30 posto, a sindikati koji su ga odbili potpisati imaju 70 posto ukupnog članstva na području za koje se ugovor potpisivao.

Tvrde i da je "netočno da su sada sindikati nešto shvatili što prije nisu, i to navodno nakon susreta u Bruxellesu na Europskom gospodarskom i socijalnom odboru Europske komisije".

- Nema promjene naših stajališta: mjere štednje nemaju šanse za uspjeh pa ih ne podržavamo, ali ako Vladi trebaju novci naših ljudi, spremni smo ih dati ili na način da se zahtjevi za odricanje ravnomjerno rasporede po cijelom društvu, ili da se vrati ono što se danas daje kada novaca bude, tj. da se ne smanjuje ukupna razina prava naših ljudi - ističu iz Matice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, matica hrvatskih sindikata, zoran milanović