Hrvatska

ZAHTJEV: Neopozivu ostavku ministra Željka Jovanovića zatražio i HSP AS

Ministar pokazuje svoju isključivost, netoleranciju i neprihvaćanje dijaloga, a nadasve svoju nekompetentnost za obnašanje ovakve važne i prevažne dužnosti.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska je država u kojoj se više od 86 posto njezinih građana izjasnilo vjernicima katolicima. To je činjenica koja se ne može i ne smije nijekati. Katoličku crkvu čine i vjernici, a ne samo crkvena hijerarhija, kako neki tvrde i smatraju, piše u priopćenju HSP AS.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

Ona ima pravo i obvezu sudjelovati u društvenom i javnom životu. Poglavito se očekuje, od tako značajne institucije da aktivno i javno sudjeluje u pitanjima koja duboko zadiru u područje odgoja djece i mladih i pitanje obitelji kao temelja hrvatskog društva.

Neprimjereno je od vladajuće garniture koji si daju za pravo nazivati Katoličku crkvu zaostalom srednjovjekovnom institucijom s kojom se nema o čemu razgovarati

Ovih dana svjedoci smo žestokih osuda i napada na Katoličku crkvu, a samim time i na vjernike i nevladine udruge koje s njom dijele i promiču isti svjetonazor. Neprimjereno je od vladajuće garniture koji si daju za pravo nazivati Katoličku crkvu zaostalom srednjovjekovnom institucijom s kojom se nema o čemu razgovarati.

U takvoj retorici i istupima posebno se ističe ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji svojim neargumentiranim objedama pokazuje aroganciju, ali i neznanje, zaboravljajući kako je Katolička crkva oduvijek bila sa svojim narodom, vodila ga i prosvjećivala.

Možda uvaženi ministar i ne zna da je prvo hrvatsko sveučilište nastalo u krilu Katoličke crkve, prva zagrebačka gimnazija ustanovljena je zalaganjem blaženog zagrebačkog biskupa Augustina Kažotića, a mnogi istaknuti hrvatski intelektualci bili su ili su dio te iste Katoličke crkve (od Marka Marulića, preko Ruđera Boškovića, do mnogih današnjih akademika).

Time ministar pokazuje svoju isključivost, netoleranciju i neprihvaćanje dijaloga, a nadasve svoju nekompetentnost za obnašanje ovakve važne i prevažne dužnosti.

 

Iz navedenih razloga HSP AS zahtjeva neopozivu ostavku ministra Željka Jovanovića. Vladu RH i premijera Zorana Milanovića poziva da predlože i izaberu novu osobu koja će započeti dijalog o navedenoj temi sa predstavnicima Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica u RH.

Razvidno je iz javnih istupa predstavnika svih vjerskih zajednica kako se ne smije kršiti Ustavom zagarantirano pravo roditeljima na izbor načina odgoja vlastite djece.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, zdravstveni odgoj, hsp as