A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/norman-schwarzkopf-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Preminuo general Norman Schwarzkopf Jr., zapovjednik iz Zaljevskog rata 1991 | Politika+
Hrvatska

STORMIN NORMAN: Preminuo general Norman Schwarzkopf Jr., zapovjednik iz Zaljevskog rata 1991

George H.W. Bush: Amerika je izgubila velikog rodoljuba i jednog od najvećih vojnih umova svoje generacije.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Umirovljeni general američke vojske Norman Schwarzkopf Jr. (78), bivši zapovjednik Glavnog stožera i koalicijskih snaga za vrijeme Zaljevskog rata 1991. preminuo je u svom domu Tampi.

Stormin Norman proslavio se za vrijeme Zaljevskog rata kada je zapovijedao sa više od 500.000 američkih i 200.000 savezničkih vojnika i za šest tjedana izbacio iračku vojsku iz Kuvajta.

Za sada nije poznat uzrok smrti ovog bivšeg vijetnamskog veterana i generala s četiri zvjezdice. "Stormin Norman" ili Jurišajući Norman, kako je glasio njegov nadimak, proslavio se za vrijeme Zaljevskog rata kada je zapovijedao sa više od 500.000 američkih i 200.000 savezničkih vojnika i za šest tjedana izbacio iračku vojsku iz Kuvajta, pod savezničku kontrolu stavio veliki dio iračkog teritorija i prisilio Iračane na prihvaćanje savezničkih uvjeta primirja.

"Amerika je izgubila velikog rodoljuba i jednog od najvećih vojnih umova svoje generacije," poručio je bivši američki predsjednik George H.W. Bush iz bolnice u Houstonu gdje se nalazi od konca studenoga zbog liječenja bronhitisa. Oglasio se i američki ministar obrane Leon Panetta poručivši da je "Schwarzkopf bio jedan od velikih vojnih divova 20. stoljeća.".

General Schwarzkopf se iz rata vratio kao heroj. Nagađalo se kako bi se mogao uključiti u politiku, međutim napisao je autobiografiju pod naslovom "It Doesn't Take a Hero" i radio je kao vojni analitičar. Bio je i glasnogovornik udruge za borbu protiv raka prostate od kojeg je obolio 1993. godine, ali se uspješno izliječio.

Kao vojnik borio se u Vijetnamu i Grenadi, a tijekom vojne karijere odlikovan je sa tri Srebrne i tri Brončana Zvijezde za hrabrost i dva Purpurna srca za ranjavanje u Vijetnamu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zaljevski rat, kuvajt, George H.W. Bush, Norman Schwarzkopf, irak