A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljanska-banka-nlb-zgrada-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Belgijski KBC izlazi iz NLB-a: Ušli za 435 milijuna, izlaze za samo 2,77 milijuna eura | Politika+
Tvrtke

SLOVENIJA: Belgijski KBC izlazi iz NLB-a: Ušli za 435 milijuna, izlaze za samo 2,77 milijuna eura

Otpočetka bili nezadovoljni nemogućnošću preuzimanja većinskog udjela.

Piše: p/h

Slovenija će od belgijske bankarsko-osiguravateljske skupine KBC otkupiti njenih 22 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB), a dogovorena je cijena od jednog eura po dionici, što je ukupno 2,77 milijuna eura, objavilo je u petak slovensko ministarstvo financija.

KBC prodajom svojih dionica ispunjava i obvezu prema Europskoj komisiji da će prodati svoje nestrateške investicije, budući da je belgijsku matičnu banku u vrijeme financijske krize dokapitalizirala država.

Konačna realizacija dogovora bit će provedena početkom 2013. godine, jer dogovor trebaju potvrditi još slovenski regulatorni organi. Članovi Nadzornog odbora NLB-a koji su predstavljali KBC John Hollows i Riet Docks dali su ostavke koje stupaju na snagu sa 31. prosinca ove godine, a isto je učinio i član uprave NLB-a Guy Snoekes.

KBC time u potpunosti izlazi iz vlasničke strukture najveće slovenske banke u koju je ušla 2002. godine.

Tada je KBC za 34 posto dionica NLB-a temeljem dioničkog ugovora sa slovenskom vladom platio 435 milijuna eura.

KBC je međutim svoje dionice NLB-a proglasio "nestrateškom" investicijom koju bi bio spreman prodati i to odmah nakon što je slovenska vlada 2006. odbila mogućnost da KBC preuzme većinski paket dionica u najvećoj slovenskoj banci.

U međuvremenu se KBC-ov vlasnički udio u NLB-u smanjivao jer nije sudjelovala u dokapitalizacijama, a povećavao se vlasnički udio države i državnih fondova koji su dokapitalizirali NLB.

Iz NLB-a se 2006. povukla i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je četiri godine ranije za 5 posto dionica najveće slovenske banke platila 64 milijuna eura.

Slovensko ministarstvo financija u priopćenju navodi kako KBC prodajom svojih dionica ispunjava i obvezu prema Europskoj komisiji da će prodati svoje nestrateške investicije, budući da je belgijsku matičnu banku u vrijeme financijske krize dokapitalizirala država, što se računalo kao državna pomoć.

Otkup KBC-ovih dionica Sloveniji je bio zanimljiv jer će od sada moći djelotvornije voditi proces traženja dugoročnog partnera u najvećoj slovenskoj banci, ističe slovensko ministarstvo financija.

Ministar financija Janez Šušteršič izjavio je početkom mjeseca da se zalaže za prodaju cijelog državnog udjela u slovenskim bankama, iako koalicijski ugovor stranaka u sadašnjoj vladi predviđa da država zadrži 25 posto dionica.

Šušteršič je ocijenio da je ustrajavanje države na 25 posto vlasništva u bankama, koje su opterećene lošim kreditima i trebaju sanaciju svojih portfelja, u sadašnjim uvjetima prepreka da se nađe strateški investitor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kbc, ljubljanska banka, nlb, slovenija