A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/policija-stop-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

MUP: Ne poklanjajte djeci pirotehnička sredstva i ne potičite da ih koriste! | Politika+
Hrvatska

NOVA GODINA: MUP: Ne poklanjajte djeci pirotehnička sredstva i ne potičite da ih koriste!

'Budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite.'

Piše: PolitikaPlus

Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) su apelirali na građane, vezano za proslave Nove godine, da pirotehnička sredstava ne poklanjajte djeci, a ni drugim osobama opasne eksplozivne predmete ili oružje od čega bi mogli stradati.

"Budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite", priopćio je MUP te dodaje kako je potrebno djecu poučiti o načinu rukovanja i mogućim posljedicama pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva i oružje čuvajte na djeci nedostupnim mjestima, a djecu upozorite da ne diraju, ne rastavljaju i ne pomiču nepoznate predmete već da o njihovom pronalasku obavijeste starije osobe ili policiju

"Pirotehnička sredstva i oružje čuvajte na djeci nedostupnim mjestima, a djecu upozorite da ne diraju, ne rastavljaju i ne pomiču nepoznate predmete već da o njihovom pronalasku obavijeste starije osobe ili policiju", ističe policija.

Najčešće ozljede kod neoprezne uporabe pirotehničkih sredstava su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi, upozoravaju iz MUP-a.

Policija zaključuje kako je stoga bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe.

Prošle je godine teže ozlijeđeno devet osoba, od kojih troje djece, jedan maloljetnik i pet punoljetnih osoba.

Policija također upozorava kako se takve nesreće često događaju i prilikom konzumiranje alkohola, kao i prometne nesreće. Zato građane upozoravaju da nakon konzumacije alkoholnih pića ne voze.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

petarde, pirotehnika, nova godina, mup