A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/plinovod-mjerilo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Državni inspektorat podnio prijavu protiv karlovačke Gradske toplane i Toplane | Politika+
Energetika

NEPRAVILNOSTI: Državni inspektorat podnio prijavu protiv karlovačke Gradske toplane i Toplane

Povrede Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o energiji utvrđene inspekcijskim nadzorom prošlog mjeseca,

Piše: p/h

Državni inspektorat (DI) je u inspekcijskom nadzoru kod karlovačkih tvrtki Gradske toplane d.o.o. i Toplane d.o.o. (u stečaju) utvrdio više povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o energiji, te je protiv njih podnijet optužni prijedlog karlovačkom Prekršajnom sudu, priopćeno je danas iz Državnog inspektorata.

U priopćenju se navodi kako su povrede Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o energiji utvrđene inspekcijskim nadzorom prošlog mjeseca, te dodaje da su javni istupi Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) "neopravdane objede na račun Državnog inspektorata".

Također se ističe da je Državni inspektorata uputilo optužni prijedlog protiv stare Toplane zbog davanja podataka o svojim korisnicima novoj tvrtki bez njihova pristanka, a protiv te nove tvrtke i njegove odgovorne osobe više je nabrojenih prekršaja.

Ponajprije, Gradska toplana Karlovac je dostavila račune za mjesec kolovoz svim tarifnim kupcima prethodnog energetskog subjekta Toplane d.o.o., a da prije toga s tarifnim kupcima na zasebnom mjerilu toplinske energije ili predstavnikom suvlasnika u zgradama priključenim na zajedničko mjerilo toplinske energije, nije zaključila ugovor o opskrbi i korištenju distribucijske mreže tarifnog kupca, niti je obrazac ugovora i opće uvjete isporuke toplinske energije prethodno javno objavila.

Time je prekršila odredbe Općih uvjeta za opskrbu toplinskom energijom, Zakona o energiji i Zakona o zaštiti potrošača, stoji u priopćenju.

Činjenica je, piše dalje Državni inspektorat, da su i karlovačka stara Toplana (u stečaju) i nova Gradska toplana „odbile odobriti i izdvojiti iz zajedničkog toplinskog sustava pojedine potrošače koji su podnašali zahtjeve za izdavanje, pa čak se i fizički odvojili iz zajedničkog toplinskog sustava“.

No Državni inspektorat podsječa kako je po odredbama Zakona o vlasništvu i stvarnim pravima koje se odnose na upravljanje zajedničkom stvari „propisano da potrošači, vlasnici stanova ili poslovnih prostora trebaju za isključivanje iz zajedničkog sustava toplinskog grijanja (članak 23. Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom) 100-postotnu suglasnost svih korisnika. Kontrolom evidencije uplaćenih računa za kolovoz i rujan utvrđeno je kako je u svakoj od stambenih ili stambeno poslovnih zgrada račune platila većina tarifnih kupaca s većinom površine", dodaje se u priopćenju.

Državni inspektorat za pitanje „legaliteta postupka dodjeljivanja koncesije za distribuciju toplinske energije“ novoj karlovačkoj Gradskoj toplani od strane Gradskog vijeća, nadležnost je usmjerilo na Ministarstvo gospodarstva i Hrvatsku energetsko regulatornu agenciju HERA-u.

U priopćenju Državni inspektorat zaključuje kako „potrošačima ne koristi ako ih Regionalne organizacije za zaštitu potrošača dovodi u zabludu glede njihovih prava površnim ili proizvoljnim tumačenjem važećih propisa“.

Državni inspektorat također naglašava kako ovo priopćenje objavljuje zbog medijskih istupa predsjednika ROZP Željka Tomašića, odnosno zbog njegovih „neopravdanih objeda“.

Inače, Tomašić je ovih dana o problemima karlovačkih korisnika Gradske toplane i počinjenim nezakonitostima Gradske toplane uputio otvoreno pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

U povodu kritika po kojima bi „ROZP mogla biti kriva za probleme karlovačkog toplinarstva“ najavio je da će ROZP zaštiti dostojanstvo i ugled koji je stekla u borbi za zaštitu prava potrošača i poštivanje pozitivnih zakona Republika Hrvatske“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOPLINARSTVO, DRŽAVNI INSPEKTORAT, KARLOVAC