Hrvatska

FISKALIZACIJA: Nagradna igra Porezne uprave: Skupljajte račune, sa 20 računa do 20 tisuća kuna

Prva nagrada je 20 tisuća kuna, druga 15 a treća deset tisuća kuna.

Piše: PolitikaPlus/HRT /NovaTV

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, za HTV je pojasnila na koji će način nagrađivati građane koji će prijavljivati porezne utajivače dok je zamjenik ministra financija rekao kako od 1. siječnja nema više 'muljanja'

 

Građane će u kampanji nagovarati da sakupljaju račune te kada ih sakupe najmanje 20 pošalju u Poreznu gdje će omotnice ući u bubanj. Prva nagrada je 20 tisuća kuna, druga 15 a treća deset tisuća kuna.

- Građani će moći putem SMS-a ili preko internetske stranice Porezne uprave prijaviti račune koji nisu poslani na fiskalizaciju, rekla je Čavlović Smiljanec ali o kojem je iznosu riječ, nije precizirala. Iako se ranije spominjao iznos od 500 kuna. 

 

No, ukoliko vam ne pođe za rukom da dobijete račun bez poreznog broja, tu je i druga nagradna igra. Građane će u kampanji nagovarati da sakupljaju račune te kada ih sakupe najmanje 20 pošalju u Poreznu gdje će omotnice ući u bubanj. Prva nagrada je 20 tisuća kuna, druga 15 a treća deset tisuća kuna.


Fond za nagrade nije u pitanju s obzirom da država planira na fiskalizaciji uprihoditi milijardu kuna a šefica Porezne ističe kako je riječ o konzervativnoj procjeni te kako smatra kako će prihodi u državni proračun biti i veći.


- Ovo je veliki projekt vlade, početak borbe protiv sive ekonomije, rekao je zamjenika minstra financija Borislav Laovac za Novu TV pohvalivši se da je sustav položio test.

- No pravi test sustava za fiskalizaciju biti će srijeda, prvi radni dan. Od današnjeg dana više nema muljanj, istaknuo je Lalovac, pojasnivši kako Ministarstvo kreće u kampanju kako bi građanima pojasnilo važnost uzimanja i izdavanja računa.

 

Podsjetimo, fiskalizacija će se provesti u tri etape kako bi se omogućilo pojedinim kategorijama poduzetnika prilagodbu novom načinu poslovanja.


Od 1. siječnja 2013. u sustav tzv. fiskalne blagajne ući ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici. Nakon njih, od 1. travnja 2013. u fiskalizaciju ulaze i trgovci i slobodna zanimanja, poput stomatologa, odvjetnika, veterinara i svih onih koji svoje usluge naplaćuju u gotovini, a od 1. srpnja 2013. svi ostali koji izdaju račune - manji poduzetnici i obrtnici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ugostitelji, fisklane blagajne