A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kafic-ugostitelj-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ugostiteljstvo: Fiskalizacija teče bez problema i zastoja, novogodišnji promet očekivan | Politika+
Mojbiz

CEH: Ugostiteljstvo: Fiskalizacija teče bez problema i zastoja, novogodišnji promet očekivan

Od 16 tisuća ugostitelja-obrtnika, članova Ceha, većina ih je koji rade uzela certifikate.

Piše: PolitikaPlus

Fiskalizacija u ugostiteljstvu teče bez problema i zastoja, ocjenjuju čelni ljudi Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) Ante Mihić i Udruge restoratera Hrvatske Miroslav Folnegović koji procjenjuju i da je novogodišnji promet u ugostiteljstvu bio očekivan odnosno sličan ili i nešto slabiji od lanjskog.

Naglasivši da sustav fiskalizacije u ugostiteljskim objektima, koliko je čuo od kolega s terena, normalno funkcionira, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Mihić napominje i da su mu tek rijetki javljali o zastojima i to vrlo kratkim, gotovo nebitnim.

Od 16 tisuća ugostitelja-obrtnika, članova Ceha, većina ih je koji rade uzela certifikate, uređaje (blagajne) i softver za fiskalizaciju te ih već uspješno primjenjuje, a oni koji to još nisu jer s poslovanjem kreću sezonski, od travnja ili svibnja, na to se pripremaju

Od 16 tisuća ugostitelja-obrtnika, članova Ceha, većina ih je koji rade uzela certifikate, uređaje (blagajne) i softver za fiskalizaciju te ih već uspješno primjenjuje, a oni koji to još nisu jer s poslovanjem kreću sezonski, od travnja ili svibnja, na to se pripremaju, ističe Mihić.

Zastoje u tom sustavu ne očekuje ni kasnije pa ni početkom ljeta i 'jače' sezone s dolaskom većeg broja turista i gostiju, vjerujući da je sustav kvalitetan i 'protočan'.

U vezi prometa u ugostiteljstvu u Hrvatskoj tijekom novogodišnjih dana i samog dočeka Nove godine, Mihić kaže da ga je teško procjenjivati, jer ovisi o ponudi destinacije, otvorenim objektima, turističkoj posjeti, lijepom ili lošem vremenu i drugom.

U Šibeniku gdje on živi i radi vrijeme je bilo dobro, ali je bilo manje otvorenih hotela nego lani, pa je moguće da je i ukupni promet bio manji, što će konkretnije pokazati naknadne statistike.

Ocjenjujući taj promet lošijim nego lani, predsjednik Udruge restorana Hrvatske i Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Folnegović to objašnjava padom standarda građana, ali dijelom i odlascima hrvatskih građana na dočeke Nove izvan zemlje.

I on, koji živi i radi u Zagrebu, za prvi dan primjene fiskalizacije u ugostiteljstvu ističe da je prošao bez problema i zastoja, da se računi uredno odmah izdaju te vjeruje u dobar učinak tog sustava.

Pritom napominje i da sada taj sustav nije maksimalno opterećen, jer je na njega, kako procjenjuje, 'priključeno' tek oko 30 posto potencijalnih subjekata, te da će se pravo stanje stvari, pa i kvaliteta i protočnost sustava vidjeti početkom ljeta odnosno srpnja kada u Hrvatsku stigne velik broj turista i kada se na taj sustav moraju priključiti i drugi poduzetnici.

Ni on kao ni Mihić nisu čuli od svojih kolega da je netko zbog fiskalizacije zatvorio objekt, jer, kako kažu, ipak su iznosi koje su morali platiti za taj sustav mali u odnosu na sva druga fiskalna i parafiskalna davanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ugostitelji, HOK, fiskalizacija