Marko Marinić

KOLUMNA MARKA MARINIĆA: Izbori za skupštinu: Tatjana Holjevac jezičac na vagi, SDP pod pritiskom HNS-a?

Zasada je evidentno da SDP-u koalicija s HNS-om ne donosi ništa, a možda i škodi.

Piše: Marko Marinić

Bez Tatjane Holjevac i njene Zagrebačke nezavisne liste nitko neće moći sastaviti većinu u Skupštini Grada Zagreba. Čak i u slučaju da SDP u koaliciji sa HNS-om i HSU-om koalira s Laburistima i koalicijskim dvojcem HSLS-HSS potreban im je ZNL. Isti slučaj je i s navodno već dogovorenim savezom HDZ-a i Bandićeve nezavisne liste. Niti njima potpomognutima HSP-om Dr. Ante Starčević, Laburistima i HSS-HSLS-om nije bez Tatjane Holjevac moguće zavladati Zagrebačkom skupštinom.

Rezultati su to ankete agencije Vectura provedene 30. prosinca prošle godine koji dan poslije odluke Zagrebačkog ogranka SDP-a da prihvati odluku svoje središnjice i kao kandidata za gradonačelnika nominira Rajka Ostojića.

Po Vecturinim rezultatima da su se tog dana održavali izbori za Skupštinu grada Zagreba rezultati bi bili sljedeći:

........

 

........

 


• 25,1% - SDP - HNS
  nositelj liste Rajko Ostojić
• 15,1% - HDZ - HSP A. S.
  nositelj liste Andrija Mikulić
• 12,8% - Nezavisna lista Milana Bandića
• 11,6% - Hrvatski laburisti
  nositelj liste Branko Vukšić
• 10,4% - HSLS - HSS - Zelena lista
  nositelj liste Vladimir Ferdelji
• 6,1%  - Zagrebačka nezavisna lista
  nositelj liste Tatjana Holjevac
• 3,1%  - HSP - HČSP
  nositelj liste Siniša Šukunda
• 8,6%  - netko drugi
• 28,6% - još ne znam


 

 

 

 


Najveću potporu, 25,1% dobila bi koalicijska lista SDP-a i HNS-a. Vectura je tu koaliciju ispitivala, vjerojatno, pod medijskim pritiskom HNS-ovaca koji taj savez zagovaraju već duže vrijeme, a naglašeno posljednjih nekoliko mjeseci. Razumljivo je i zašto. Sva druga istraživanja rejtinga političkih stranaka provedena u posljednje vrijeme govore o strmoglavom padu HNS-a. Slučaj Radimira Čačića, loša situacija i afere u svim resorima koji u Banskim dvorima pripadaju HNS-u, daljnji trend gospodarskog pada, skandali u resoru kulture, pa i izostanak bilo kakvih rezultata u vanjskoj politici spustili su tu stranku ispod praga od pet posto.

Loši pokazatelji ne smetaju HNS-u da iskažu neumjereni politički apetit u mogućem koalicijskom sporazumu sa SDP-om, dogradonačelničko mjesto, nekoliko resora u Gradskoj upravi, najmanje pet zastupnika s izglednim prolazom na koalicijskoj listi, nekoliko komunalnih tvrtki... dakle, unatoč činjenici da nemaju realnog potencijala niti za jednog zastupnika u Skupštini. Hoće li im SDP opet popustiti, kao i na parlamentarnim izborima kada su im omogućili osvajanje četnaest mandata, što ovi ne mogu nakupiti samostalno na dvama izborima, pokazat će se uskoro. Zasada je evidentno da im ta koalicija ne nosi ništa, a možda i škodi.

Vidljivo je to i iz gore navedenih rezultata posljednje ankete gdje je rezultat od 25% bio standardni rezultat SDP-a bez koalicijskih partnera. No, te činjenice ne smetaju Draganu Kovačeviću, predsjedniku Zagrebačke organizacije HNS-a da iskaže neumjereni politički apetit u mogućem koalicijskom sporazumu sa SDP-om, dogradonačelničko mjesto, nekoliko resora u Gradskoj upravi, najmanje pet zastupnika s izglednim prolazom na koalicijskoj listi, nekoliko komunalnih tvrtki... dakle, unatoč činjenici da nemaju realnog potencijala niti za jednog zastupnika u Skupštini.

Hoće li im SDP opet popustiti, kao i na parlamentarnim izborima kada su im omogućili osvajanje četnaest mandata, što ovi ne mogu nakupiti samostalno na dvama izborima, pokazat će se uskoro. Zasada je evidentno da im ta koalicija ne nosi ništa, a možda i škodi.

Koalicija HDZ-a i HSP AS druga je sa 15,1% i pokazuje da se HDZ-ova kriza u glavnom gradu nastavlja i dalje. Poslije demokratskih pomaka na unutarstranačkim izborima u HDZ-u su opet nekoliko mjeseci prije izbora posegli za metodama raspuštanja, nametanja čelnih ljudi gradskoj stranačkoj organizaciji koja se opet bavila više sama sa sobom nego gradskom politikom, pa do prepuštanja da im mediji svakog dana vrše selekciju kandidata za gradonačelnika čime im dnevno ruši vjerodostojnost i ozbiljnost.

Spašavanje od većeg izbornog poraza u HDZ-u traže u širem koaliranju od centra na desno. Zasada su to uspjeli sa, ruku na srce, birački potentnim pravašima Ruže Tomašić. Vjerojatno nisu isključeni ni pregovori s koalicijom HSLS-HSS čime bi se formirao Zagrebački desni blok, te im osigurao participaciju u raspodjeli mandata po D'Hondtu. Taj blokovski princip donio je konačni visoki rezultat i SDP-u na proteklim parlamentarnim izborima.

Nezavisna lista Milana Bandića se tehnički zbog Zakona o izborima, koji ne dozvoljavaju koaliciju stranaka i nezavisnih lista, ne može priključiti tom bloku. No, aktualni gradonačelnik bi ih mogao postizborno pojačati s vjerojatnih šest do sedam zastupničkih mandata.

Laburisti koji bi mogli osvojiti isti broj mandata kao i Bandić, ako ostanu dosljedni svojoj politici ne ulaska u vlast, dodatno će otežati sastavljanje skupštinske većine.

Koaliciji HSS-HSLS bi, također, Desni blok bio dobro rješenje jer je za očekivati da će vremenom, kada birači spoznaju da Vladimir Ferdelji nema izgleda ući u drugi krug s Bandićem u gradonačelničkoj utakmici, napuštati takav izbor pa će tim naglo padati i potpora toj koaliciji, jer ju trenutno Ferdelji sam vuče iznad praga.

Tatjana Holjevac
i Zagrebačka nezavisna lista iskazuju, kod drugih rijetku, stabilnost biračkog tijela koja se u posljednjih osam godina kreće između šest i sedam posto. Po Vecturinom istraživanju potpora ZNL-u još je i kudikamo veća, ali nije uvrštena u rezultate jer su ti ispitanici u kategoriji onih koji nisu još do kraja sigurni da će na izbore izaći. No, njihov rast popularnosti ne treba čuditi. U dva skupštinska mandata nisu imali nikakvih afera, već, pokoju medijsku podvalu od strane političkih suparnika, nisu ideološki opterećeni i dobrom dijelu se podudaraju s definicijom bivšeg talijanskog premijera Marija Montija o razvoju politike u Europskoj sadašnjosti i budućnosti, a to je da ne postoji više podjela na ljevicu i desnicu, nego na one koji žele razvoj i one koji žele konzervirati postojeće stanje.

ZNL na izbore bez HNS-ovog straha  može ići sam, ali, vjerojatno, nisu isključili mogućnost da se na Zagrebački desni blok formira i njegova varijanta lijevog centra. Takav rasplet išao bi na ruku i Rajku Ostojiću koji bi s imenom Tatjane Holjevac na svojoj listi za gradonačelnika dobio sinergijsku, a ne kako mu neki nude virtualnu potporu, a koja bi mu popravila šanse za duel s Milanom Bandićem.

U svakom slučaju ozbiljni politički akteri svoje pozicije i koalicijske potencijale definirati će vrlo brzo kako bi s najjačim adutima iskoristili sljedećih par mjeseci za predstavljanje Zagrebačkim biračima.