A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/Carl_Bildt.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Carl Bildt: Nije postignut turski pristup Europskoj uniji | Politika+
Hrvatska

UNATOČ NAPORIMA: Carl Bildt: Nije postignut turski pristup Europskoj uniji

Turska je 2005. počela pristupne pregovore, ali oni se vrte na mjestu, zbog nesklonosti nekih europskih zemalja poput Francuske i Njemačke u pogledu punog turskog pristupa, kao i zbog blokada Ankare.

Piše: PolitikaPlus

Pristup Turske Europskoj uniji "nije postignut" i zahtijeva napore i Ankare i Bruxellesa, ocijenio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, prenosi AFP.

On je objasnio da su potrebni napori dviju strana i stalan proces reformi u Turskoj, kao i stalan otvoren stav Europske unije.

Bildt je rekao da će se "na kraju Turska pridružiti Europskoj uniji, ali da ga ne pitaju kada".

Turska je 2005. počela pristupne pregovore, ali oni se vrte na mjestu, zbog nesklonosti nekih europskih zemalja poput Francuske i Njemačke u pogledu punog turskog pristupa, kao i zbog blokada Ankare.

Turska odbija na Republiku Cipar proširiti sporazume od slobodnom prometu koji ju vežu s europskim blokom. To odbijanje je dovelo do zaleđivanja nekoliko poglavlja pregovora.

Bildt je rekao kako se nada da će se pregovori između Ankare i Bruxellesa ubrzati 2013. zahvaljujući "pozitivnim znakovima na kojima treba raditi".

Na pitanje postoje li znakovi promjena francuskog stajališta, odgovorio je da je "prerano da bi se to moglo reći". U godišnjem izvješću o napretku pristupnog procesa Turske, objavljenom u listopadu, Europska komisija je istaknula slabosti, posebice u područjima individualnih sloboda.

Bildt drži da problemi proistječu iz zastarjelog ustava i mogli bi biti riješeni novim ustavom i pravosudnim reformama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, carl bildt, turska