Hrvatska

GLAVNI ODBOR SDP-A: Zoran Milanović: Lokalni izbori i ratovi, kojih će biti, ne smiju nas odmaknuti od puta

'Gospodarstvo i lokalni izbori najvažniji za SDP ove godine.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je ocijenio da su lokalni izbori za SDP druga najvažnija stvar ove godine, dok je prva najvažnija stvar za stranku koja ima odgovornost vlasti - stanje u Hrvatskoj, rad Vlade i hrvatski gospodarski rast i stabilnost.

"Najlakše je sjediti i praviti da se ništa ne događa. Kako to završava i što se u tom slučaju događa, vidjeli smo u Hrvatskoj zadnjih pet-šest godina... Tada se radilo o puno većim nepogodama. Mi nemamo nepogode, mi imamo dileme, a dileme u politici su teške i odgovor nije uvijek jednoznačan"

"Ne smijemo dopustiti da nas lokalni izbori i politička prepucavanja i ratovi, kojih će biti, odmaknu od tog puta i da nam skrenu pozornost", kazao je Milanović članovima Glavnog odbora SDP-a na dijelu sjednice otvorene za javnost.

Ipak, ocijenio je da su lokalni izbori vrijeme verifikacije njihova rada kao političke stranke. Pritom je dodao da u većini lokalnih sredina imaju svoje kandidate apelirajući da se odabir za lokalne čelnike što prije dovrši i drugdje.

"Autonomiju lokalnih organizacija se poštuje u 99 posto slučajeva, i tako će biti i dalje. Tamo gdje kao Predsjedništvo smatramo da treba nešto poduzeti - tamo ne smijemo i nećemo sjediti prekriženih ruku", kazao je Milanović i dodao da posao Predsjedništva stranke i jest, kada je to potrebno i neugodno, da djeluje i preuzme za to odgovornost.

"Najlakše je sjediti i praviti da se ništa ne događa. Kako to završava i što se u tom slučaju događa, vidjeli smo u Hrvatskoj zadnjih pet-šest godina... Tada se radilo o puno većim nepogodama. Mi nemamo nepogode, mi imamo dileme, a dileme u politici su teške i odgovor nije uvijek jednoznačan", kazao je Milanović. Naglasio je da je cilj SDP-a jasan: pobjeda, ali i dodao da put do cilja ne smije biti preskup niti stranka smije platiti cijenu koju nije u stanju podnijeti.

Milanović je 2013. ocijenio godinom izazova, osobito ulaskom Hrvatske u EU.

"Bit ćemo članica EU od sredine ove godine, u to čvrsto vjerujem, bez obzira na neke sitnije poteškoće na tom putu", rekao je. Konačno više neće biti nikakvih izgovora - imat ćemo zajedničko tržište i puno veće šanse nego do sada, ali i puno veće izazove, morat ćemo raditi u puno zahtjevnijem i kompetitivnijem okruženju, kazao je.

Ocijenio je da je Hrvatska u svom okruženju relativno stabilna država i izrazio uvjerenje da će Hrvatska u ovoj godini zadržati stabilnost.

"Duboko sam uvjeren da mi kao vlada i kao nacija imamo velike realne šanse da u tome uspijemo i da zadržimo stabilnost", kazao je Milanović. Podsjetio je da neke države koje su do jučer bile obrazac stabilnosti i uspjeha danas proživljavaju ozbiljne probleme.

"Danas nitko u Europi, pa ni najbogatiji, nemaju unaprijed predodređene visoke stope rasta i razinu potrošnje koju su nekad imali. Upravo tu treba naći pravu mjeru", smatra predsjednik SDP-a.

"Prva godina je bila godina odricanja i sustezanja", ocijenio je i dodao da su u tome bili racionalni, no dodao je da štednja ima svoje granice, "Treba naći pravi omjer između fiskalne konsolidacije i ulaganja. I to nije jednostavno."

Naveo je da je gotovo i s politikom monetarnih prilagodbi u kojoj se devalvacijom nacionalne valute postajalo konkurentnijim.

"Nekad se drahma, lira, mogla devalvirati svakih 10 godina i privemeno postići veću konkurentnost. Toga više nema. Euro je zabetoniran", kazao je i dodao da u euro-zoni danas uspijevaju samo oni koji su realno konkurentni, poput Njemačke.

"Samo oni koji konkurentnost shvaćaju kao veću produktivnost i upornost, a ne poigravanje monetarnim instrumentima, samo takvi su danas uspješni i bit će uspješni za 5-10 godina. Nažalost, ta linija podjele u Europi je više nego očita. Moramo gledati prema gore, a ne prema dolje", zaključio je Milanović.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Leko pozdravio je "umjereni i realni optimizam" predsjednika SDP-a o promjeni smjera i politike Hrvatske rekavši da je došao u dobro vrijeme. Dodao je da će o stanačkom doprinosu tome i o lokalnim izborima raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, sdp