A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/ocaj-zena-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Očajna majka nije uspjela dobiti posao jer nadležno ministarstvo školi nije dalo sredstva za mentora | Politika+
Hrvatska

BEZ ZAŠTITE: Očajna majka nije uspjela dobiti posao jer nadležno ministarstvo školi nije dalo sredstva za mentora

Škole po zakonu moraju imati psihologe.

Piše: Vanja Deželić

Majka koja je na Facebook profilu Vlade ostavila ogorčenu poruku, u kojoj navodi da od očaja nije mogla ništa doli zaplakati, natjerala je barem nekoga iz Vlade na reakciju - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

>> Uplakana majka razotkrila svu nebrigu ove Vlade: Nisam više mogla, sjela sam u kut i zaplakala

 

 

Najmanje jedna škola u Hrvatskoj i dalje je bez psihologa, kojeg prema zakonu mora imati. Poznato je i su prošla četiri mjeseca od početka školske godine, što znači da je problem i više nego ozbiljan

U odgovoru navode da su upoznati s pismom gospođe M.B. (podaci poznati redakciji), te da suosjećaju s njome, ali i da su oni učinili sve što su mogli unutar okvira svojih mogućnosti. Odgovornost za financiranje mentorstva nije na njima već na nadležnom ministarstvu.

Ministarstvo uprave navodi da je za financiranje mentora zaduženo ministarstvo financija, koje u slučaju M.B. nije osiguralo sredstva za mentora koji bi je stručno osposobio. Time je najmanje jedna škola u Hrvatskoj i dalje bez psihologa, kojeg prema zakonu mora imati. Poznato je i su prošla četiri mjeseca od početka školske godine, što znači da je problem i više nego ozbiljan jer ako se nema za psihologe, za što se ima? Odnosno, ako mentori ne mogu biti osiguranu u školama, koje su pod državnom brigom, kako će biti osigurani u privatnim tvrtkama.

Nažalost, na sva ova pitanja dobili smo odgovor isključivo Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koje jasno daje do znanja da je učinilo sve, ali prepreke su na drugim mjestima i očito se ne mogu zaobići.

Prenosimo odgovor u cijelosti:

Upoznati smo s pismom gospođe M.B. i suosjećamo s njom zbog situacije u kojoj se našla, ali nije točna informacija koju iznosi da joj je onemogućeno stručno osposobljavanje, barem ne što se tiče propisanih uvjeta Hrvatskog zavod za zapošljavanje.

Gospođa B. se prijavila u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dana 23. listopada 2012. Na individualnom savjetovanju informirana je o mjeri stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). Tada je navela da joj je prioritet područje ljudskih resursa ili istraživačke psihologije.

Dana 30. studenog 2012. ponuđena joj o mogućnost stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa u jednoj osnovnoj školi na što je poslala mail da nije zainteresirana za SOR u školi.

S obzirom na tu činjenicu, stranka je informirana za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa samo u područjima za koje je pokazala interes, konkretnije u jednoj državnoj instituciji te u jednoj banci što je vidljivo iz zapisa o nezaposlenoj osobi u polju „Dnevnik traženja posla“.

Iz navedenog članka je vidljivo da je stranka nezadovoljna činjenicom da škola u kojoj će biti na stručnom osposobljavanju treba potpisati ugovor o suradnji s potencijalnim mentorom, a odobravanje plaćanja mentorstva u školama dobiva se od strane nadležnog ministarstva

Početkom godine stranka je poslala mail da je ipak zainteresirana i za stručno u školi što je zapisano u internoj evidenciji osoba zainteresiranih za SOR.

Dana 09. siječnja 2013. gospođa Bonačić je poslala mail u kojem navodi da je našla školu koja bi je uzela na stručno osposobljavanje, ali postavlja pitanje mentorstva. Informirana je da mentor može biti vanjski suradnik, no da je svakako potrebno provjeriti pri Hrvatskoj psihološkoj komori hoće li joj na taj način biti omogućeno polaganje stručnog ispita. Istom je prilikom dobila kontakt savjetnice u Zavodu koja će biti zadužena za taj predmet.

Iz navedenog članka je vidljivo da je stranka nezadovoljna činjenicom da škola u kojoj će biti na stručnom osposobljavanju treba potpisati ugovor o suradnji s potencijalnim mentorom, a odobravanje plaćanja mentorstva u školama dobiva se od strane nadležnog ministarstva (izuzetak su oni mentori koji to žele odraditi dragovoljno). Također je bitno da Hrvatska psihološka komora prihvaća navedenog mentora sukladno njihovom Pravilniku. Iz navedenog je vidljivo da Hrvatski zavod za zapošljavanje ne određuje kriterije koje propisuje Hrvatska psihološka komora.
 
U stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa za zanimanje školskog psihologa izuzetno je bitno da je mentor prihvaćen od Hrvatske psihološke kome ili Agencije za odgoj i obrazvanju ukoliko se radi o sustavu odgoja i obrazovanja. Mentor je osoba koja polaznika osposobljavanja vodi i obučava za samostalan rad na poslovima zanimanja koje obavlja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

škola, mirando mrsić, facebook, mentor