Hrvatska

ZNATIŽELJA: Naručitelj ankete o proširenju predsjedničkih ovlasti bio je upravo Ivo Josipović?

'Ured predsjednika surađuje s tvrtkom IPSOS PULS i od nje redovito dobiva rezultate različitih istraživanja.'

Piše: PolitikaPlus

Večernji list je prošlog četvrtka objavio tekst pod naslovom »Polovica Hrvata dala bi veće ovlasti Josipoviću«, u kojem su prezentirani rezultati telefonskog istraživanja što ga je od 1. do 20. prosinca prošle godine, na uzorku od 968 ispitanika, napravila agencija IPSOS PULS. No, Novi list otkriva još zanimljiviji podatak - kako neslužbeno doznaju, naručio ju je Ured predsjednika Ive Josipovića. To su, doduše na neizravan način, potvrdili i na Pantovčaku.

"Ured predsjednika surađuje s tvrtkom IPSOS PULS i od nje redovito dobija rezultate različitih istraživanja. Tako smo dobili i rezultate ankete koja obuhvaća odnos javnosti prema instituciji predsjednika Republike. U formi u kojoj je anketa prenesena u Večernjem listu, Ured nije dobio anketu od agencije IPSOS PULS. Ali su rezultati objavljeni u tom listu većinom bili obuhvaćeni u izvješćima o istraživanju javnog mnijenja koja dobija Ured«, navodi se u odgovoru Ureda predsjednika na upit iz Novog lista.

Nije jasno, što to znači da Ured redovito "dobija" rezultate istraživanja, jer se radi o agenciji koja u principu naplaćuje svoje usluge, za istraživanja javnog mnijenja koja obavlja po narudžbi.

»Ured predsjednika smatra da je dobro pratiti odnos javnosti prema pojedinim institucijama i društvenim fenomenima, pa i o instituciji predsjednika Republike te osobi koja trenutno obavlja tu dužnost. Posebno u vrijeme kada su se u nekim medijima javile ideje o tome da se promijeni način izbora predsjednika i/ili njegove ovlasti«, stoji u odgovoru Josipovićevog ureda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ipsos puls, ivo josipović