A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/komandir-samil-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Komandir Šamil je Damir M., 41-godišnji zaposlenik Brodotrogira | Politika+
Hrvatska

POTRAGA ZA BOMBAŠEM: Komandir Šamil je Damir M., 41-godišnji zaposlenik Brodotrogira

Bono Marjanović: Previše očajnika ima, njima je to štos, a takve 'bolesne zezancije' opterećuju policiju.

Piše: Ilijana Grgić

Kad je društvo izloženo krizi, onda treba paziti što se pušta i paziti na poruke, tako su stručnjaci upozoravali kada su se dogodile dvije eksplozije u Zagrebu. I naravno, nije dugo trebalo čekati da se jave svi oni koji bi željeli na neki svoj način biti dio cijele te priče.

 

Mediji prenose da je komandir Šamil inače Damir M., 41-godišnji zaposlenik Brodotrogira, koji radi u radi u Kadrovskom odjelu na evidenciji zaposlenika. A zašto se odlučio na video uradak još uvijek se ne zna, jer  je na ispitivanju u policiji zbog poticanja na terorizam.

Tako je izvjesni komandir Šamil, tko zna, valjda iziritiran stalnim ponavljanjem da se ne radi o terorističkom činu, odlučio preuzeti odgovornost za napade i to putem vidio snimke, na kojem je samo nedostajao njegov potpis, jer se sve drugo vidjelo.

Mediji prenose da je komandir Šamil inače Damir M., 41-godišnji zaposlenik Brodotrogira, koji radi u radi u Kadrovskom odjelu na evidenciji zaposlenika. A zašto se odlučio na video uradak još uvijek se ne zna, jer je na ispitivanju u, zbog poticanja na terorizam.

Takvih kao što je 'komandir Šamil 'bit će mda još, možda se neće poput njega potruditi i snimati video, ali vjerojatno će uzbunjivati i javnost i policiju pozivima da su ostavili vrećice, kutije, torbe i sve ono u što bi se mogao spremiti eksploziv i što bi bilo sumnjivo.

- Previše očajnika ima, njima je to štos, a inspirirani su nedavnim događajem. Međutim, to je neodgovorno, to je 'bolesno', jer unosi dodatni strah i paniku. Takve 'bolesne zezancije' dodatno opterećuju policiju, troše sredstva, ističe stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

Marjanović ističe da upravo situacija sa eksplozijama u Zagrebu pokazala da nam je svima potrebna edukacija, štoviše, ističe da bi dobro i u školama djecu podučavati o sigurnosnoj kulturi.

S druge strane, treba paziti i na način izvještavanja, jer ako novinar javno kaže da bi, na primjer, eksplozija bila ubitačnija da je postavljena na desni kolosijek, to čak može nekome poslužiti kao poticaj.

- I na takve stvari treba paziti, a najbolji primjer je 11. rujan i napad na WTC. Naime, u eksplozijama koje su se dogodile nekoliko godina prije, stručnjaci i mediji su isticali da se blizanci ne mogu srušiti aktiviranjem eksploziva u garaži nego direktnim udarom. I nekoliko godina kasnije, teroristi su ih poslušali, kaže na kraju Marijanović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BONO MARJANOVIĆ, EKSPLOZIJA, TERORIZAM, KOMANDIR ŠAMIL