A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/okolis-zastita-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode računa na više od milijun eura od EU | Politika+
Hrvatska

VIDEO: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode računa na više od milijun eura od EU

'Korištenje ovih sredstava zahtijevat će izradu planova i programa za koje je obvezan postupak strateške procjene.'

Piše: Vanja Deželić

Hrvatska se priprema za punopravno članstvo u Europskoj uniji pa samim tim i za korištenje strukturnih fondova Europske unije, te Kohezijskog fonda. Sukladno tome, predstavljen je IPA program Europske unije za Hrvatsku.

S hrvatske strane je umjesto ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića bio njegov zamjenik Hrvoje Dokoza, a s europske predstavnik Delegacije Europske unije Richard Masa.

 

 

 

- Korištenje ovih sredstava zahtijevat će izradu planova i programa za koje je obvezan postupak strateške procjene. Zbog toga je kvalitetna obuka na regionalnoj i lokalnoj razini od velike važnosti za maksimalno iskorištavanje novaca iz fondova - rekao je Dokoza na predstavljanju projekta "Jačanje kapaciteta za provedbu strateške procjene utjecaja na okoliš na regionalnoj i lokalnoj razini".

Naglasio je da treba iskoristiti maksimum iz fondova EU jer je to velika prilika.

- Za to su nam od odlučujuće važnosti educirani ljudi na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, obučeni za izradu projekata kojima se novac može povući. Strateškom procjenom utjecaja na okoliš procjenjuje se na koji način određeni strateški plan i program razvoja države ili županije može utjecati na okoliš. SPUO se donosi paralelno s planom i programom razvoja - kazao je zamjenika ministra Zmajlovića.

Tijekom provedbe dosadašnjih postupaka uočena je potreba za dodatnom obukom službenika koji provode stratešku procjenu na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te je za projek u sklopu IPA 2010, I komponenta, osigurano milijun i 75 250 eura.

- Od tog iznosa devedeset posto je financirano sredstvima EU. Projektom će se analizirati postojeće stanje provedbe postupka SPUO, osmislit će se i održati radionice za sudionike postupka i izraditi smjernice (alati, op.a.) za provedbu postupka - naglasio je Dokoza.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvoje dokoza, europska unija, okoliš