Hrvatska

SUSRET: VIDEO Analitičari: Hrvatska je u Beogradu dokazala superiornost nad Srbijom, izjave Nikolića pokazuju da tamo vlada kaos

'Potvrdili poziciju lidera.'

FOTO: Vlada RH
Piše: Ivan Klarić
PUHOVSKI: Slažem se s Gordanom Jandrokovićem kada se pita zašto Milanović nije slovenskog kolegu zvao kao što je zvao Dačića i pokušao dogovoriti susret s njim. Jedino logično opravdanje nečinjenja je procjena hrvatske Vlade da Janez Janša i njegova Vlada neće dugo izdržati unutarnjopolitička previranja u Sloveniji. No, prostora za razgovor i dogovor susreta bilo je i ranije.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović sastao se danas sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem i vrlo izravno dao podršku Srbiji na putu ka Europskoj uniji. Milanović je rekao kako je do susreta s Dačićem moglo doći i ranije, ali su neke stvari stajale na putu i odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dvije zemlje već i za regiju.

- Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU, a Srbija će imati teži posao nego prethodne nove članice. Obratite nam se za pomoć. Mi ćemo biti fer, a vi gledajte da li će to tako biti. Hrvatska će dati sve od sebe - rekao je Milanović.

- Dogovorili smo da se naši odnosi trebaju normalizirati te smo definirali tri skupine problema - rekao je Dačić. Prva se odnosi na pitanja iz prošlosti.

- Većina tih pitanja se odnosi na sredinu devedesetih, a jedno od novijih pitanja je presuda Haškog suda - rekao je Dačić. Dodao je da se druga skupina odnosi na ekonomska pitanja.

- Želimo otvoriti pitanje suradnje Srbije i Hrvatske bez obzira na promjene koje će uslijediti nakon što Hrvatska uđe u EU - kaže Dačić. Treća skupina se odnosi na približavanje Srbije EU.

Politički analitičar Žarko Puhovski, s kojim smo razgovarali uoči puta hrvatskog premijera u Srbiju, danas je ponovio izrečeno od prije neki dan. Odlazak Milanovića u Beograd je svakako dobra stvar i državnički potez hrvatskog premijera, ali za Hrvatsku bi u ovom trenutku puno važniji bio odlazak Milanovića u Ljubljanu.

- Slažem se s Gordanom Jandrokovićem kada se pita zašto Milanović nije slovenskog kolegu zvao kao što je zvao Dačića i pokušao dogovoriti susret s njim. Jedino logično opravdanje nečinjenja je procjena hrvatske Vlade da Janez Janša i njegova Vlada neće dugo izdržati unutarnja previranja u Sloveniji. No, prostora za razgovor i dogovor susreta bilo je i ranije. Tu moram reći da je bivša premijerka Jadranka Kosor vodila bolju politiku i imala bolju suradnju sa Slovenijom od Milanovića, jasno će Puhovski.

Naš sugovornik ističe da je u susretu Milanovića i Dačića najvažnije da se on održao.

- To je najbitnije. Nekakav bitan sadržaj i zaključci nisu se ni mogli očekivati. No, ono što je mene iznenadilo jesu izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je dolazak Milanovića neiskren i da su se prvi trebali sastati on i Josipović. To dokazuje kaos jer predsjednik napada svog premijera. S druge strane, Nikolić očito ne zna što govori. Susret njega i Josipovića moguć je tek nakon što se srbijanski predsjednik barem simbolično odmakne od svojih ranijih izjava, kaže Puhovski dodajući da bi se nakon susreta Milanovića i Dačića odnosi Nikolića i Dačića mogli i zaoštriti.

 

MACAN: To što je prvi nazvao Dačića je odličan potez budući da su sa srbijanske strane to stalno zazivali kroz svoje izjave, ali nisu smjeli to javno reći. Ovako je obraz sačuvan, Hrvatska je dobila na poziciji predvodnika u regiji - win win. Osim za Nikolića kojem je Dačić, prirodni šarmer Sanaderovih manira, ukrao cijeli show, pa je malo zanovjetao.

- Ono čime mi moramo biti zadovoljni je da je Hrvatska i na susretu Milanovića i Dačića dokazala da se zna ponašati i da smo u usporedbi sa Srbijom superiorniji, na kraju će Puhovski.

 

Stručnjak za PR i politički marketing Krešimir Macan kaže da je ovo uloga u kojoj se Milanović najbolje osjeća - kad predstavlja Hrvatsku u inozemstvu - i to se vidi u njegovu nastupu i izjavama.

 

- I to što je prvi nazvao Dačića je odličan potez budući da su sa srbijanske strane to stalno zazivali kroz svoje izjave, ali nisu smjeli to javno reći. Ovako je obraz sačuvan, Hrvatska je dobila na poziciji predvodnika u regiji - win win. Osim za Nikolića kojem je Dačić, prirodni šarmer Sanaderovih manira, ukrao cijeli show, pa je malo zanovjetao, ističe Macan i dodaje.

 

- Inače pravi i stvarni problem nam je sa Slovenijom, koja će do zadnjeg trenutka kockati s ratifikacijom hrvatskog sporazuma. Nadamo se da se zbog krize u Sloveniji hrvatski pristupni put neće zakomplicirati, zaključuje naš sugovornik.

 

>> HDZ: Zašto Zoran Milanović ne zove slovenskog kolegu kao što je zvao Dačića i dogovarao susret s njim?

 

>> Milanović u Beogradu: Pomoći ćemo vam da uđete u EU, bit ćemo fer

 

>> SAD pozdravile susret Milanovića i Dačića: Hrvatska i Srbija imaju više zajedničkog nego onoga što ih dijeli

 

>> VIDEO Premijer Zoran Milanović u Beogradu se sastao sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem

 

Zoran Milanović o posjeti Beogradu i daljnjoj suradnji.

 


Tomislav Nikolić o posjeti premijera Milanovića i o nerješenim pitanjima Srbije i Hrvatske.

 


Zoran Milanović o međusobnim tužbama.

 


Ivica Dačić o međusobnim tužbama.

 


Ivica Dačić o neizbježnosti suradnje.

 


Ivica Dačić o haškim presudama i susretu premijera.

 


Ivica Dačić o otvorenim pitanjima i suradnji.

 


Ivica Dačić o ekonomskoj suradnji s RH i eurointegracijama.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žarko puhovski, tomislav nikolić, srbija, hrvatska, zoran milanović, ivica dačić