A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pavle-kalinic-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pavle Kalinić: Civilna zaštita se smatra tvorevinom bivšeg sistema i zato se - marginalizira | Politika+
Zagreb

REAGIRANJA : Pavle Kalinić: Civilna zaštita se smatra tvorevinom bivšeg sistema i zato se - marginalizira

Hrvatska nema Zakon o civilnoj zaštiti, ponovno upozorava Kalinić.

Piše: Ilijana Grgić

'Hrvatska nema Zakon o civilnoj zaštiti!' - u gotovo svakom svom medijskom istupu 'vrišti' pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. To se uglavnom događa kada je neka 'krizna situacija' poput poplava, 'snijega', ali kada se situacija smiri i Civilna zaštita pada u zaborav.

 

Glavni problem taj što se Civilna zaštita smatra da je tvorevina bivšeg sistema pa se automatski marginaliziralo godinama to područje.

- Jedinice lokalne uprave i samouprave jedino što traže od države i Državne uprave kao krovne organizacije jest da se napokon donese zakon o civilnoj zaštiti kako bi jedinice na lakši način ustrojili, opremili i obučili Civilnu zaštitu. Vjerujte, svaki grad ili županija se nosi s prirodnim ugrozama na svojem području i nositi će se i u slučaju većih ugroza. Mi se nemamo iza čega skloniti niti s čime opravdati, poput nekih u sustavu, mi moramo pomoći našim građanima, pojašnjava Kalinić.

 

Ideja o potrebi ideja o potrebi zaštite stanovništva u Hrvatskoj rodila se već 1884. godine, nakon potresa koji je zadesio Zagreb, a realizira se  dvedesetih godina prošlog stoljeća. Od 1973. do 1994. godine civilna zaštita u Hrvatskoj se razvijala na lokalnim razinama, u okviru općinske odnosno gradske uprave, a kratko vrijeme bila je smještena i u Ministarstvu obrane.

 

Do 1994. godine civilna zaštita je definirana kao masovna organizacija čija je temeljna namjena bila zaštita i spašavanje stanovništva i materijalnih dobara u ratu. Planirano je uključivanje čak oko 600.000 građana, dok ih je oko 250.000 stvarno bilo raspoređeno u postrojbe i tijela civilne zaštite.

 

- U periodu nakon domovinskog rata Civilna zaštita bila je u znatnoj mjeri bila zapostavljena. U jedinicama lokalne i regionalne samouprave poslovi Civilne zaštite se, osim u Gradu Zagrebu, ne obavljaju u okviru posebnih upravnih tijela. Ured za upravljanje u hitnim situacijama ustrojava Civilne zaštite na području Grada Zagreba. Ustrojili smo 14 specijalističkih postrojbi Civilne zaštite za spašavanje iz ruševina i 17 postrojbi  Civilne zaštite opće namjene svaka po 100 pripadnika amatera, obveznika Civilna zaštita, pojašnjava Kalinić, te dodaje kako on misli da je glavni problem taj što se Civilna zaštita smatra da je tvorevina bivšeg sistema pa se automatski marginaliziralo godinama to područje.

 

EU i sve zemlje članice uključene su u mehanizam civilne zaštite. Isto tako postavlja se pitanje edukacije, počevši od osnovne škole, no čini se kako ni to ne dolazi.

 

- U više navrata je Ured pisao Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, bivšem i sadašnjem ministru da smatramo da je potrebno uvođenje izbornog predmeta civilne zaštite u osnovne škole. Odgovor je bio da su sadržaji djelomično integrirani u određene nastavne predmete. Pitam se koji su to predmeti i koji su to sadržaji integrirani, kaže na kraju Kalinić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pavle kalinić, snijeg, zagreb, CIVILNA ZAŠTITA