A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fine-mrtve-djevojke-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ansambl Gavelle: Zgranuti smo grubim činom cenzure od strane politike | Politika+
Kultura

REAKCIJE: Ansambl Gavelle: Zgranuti smo grubim činom cenzure od strane politike

'Mali je korak od zabrane plakata do zabrane predstave.'

Piše: PolitikaPlus

Ansambl zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle priopćio je večeras da ukidanje plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića predstavlja "grubi čin cenzure", te upozorio da je riječ o "nedopustivom ugrožavanju slobode umjetničkog izražavanja".

"Zgranuti smo grubim činom cenzure koja je od strane politike provedena nad našim kazalištem. Smatramo to nedopustivim ugrožavanjem slobode umjetničkog izražavanja u demokratskom društvu", stoji u izjavi koju je potpisalo 27 članova ansambla tog kazališta, uz upozorenje: "Mali je korak od zabrane plakata do zabrane predstave".

Izjavu su potpisali Jelena Miholjević, Dijana Vidušin, Slavica Knežević, Antonija Stanišić Šperanda, Živko Anočić, Barbara Nola, Ksenija Pajić, Enes Vejzović, Sven Šestak, Ivana Roščić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Ana Kvrgić, Nataša Janjić Lokas, Franjo Dijak, Ranko Zidarić, Janko Rakoš, Zoran Gogić, Bojana Gregorić Vejzović, Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Filip Križan, Amar Bukvić, Duško Valentić, Nela Kocsis, Hrvoje Klobučar i Ozren Grabarić.

Uprava GDK Gavelle odlučila je u srijedu prošli tjedan "zbog neviđenog pritiska" iz upotrebe povući kazališni plakat koji prikazuje dva kipa Blažene Djevice Marije u zagrljaju, a ravnatelj kazališta Darko Stazić javno se ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima spornim plakatom.

Uklanjanje plakata "zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave" zatražila je katolička udruga Vigilare, a zahtjevom za povlačenje plakata intervenirao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Redatelj Oliver Frljić na to je reagirao otkazivanjem suradnje Gavelli na dvije planirane predstave, a ubrzo su se očitovali i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), koje je izrazilo "ozbiljnu zabrinutost" i upozorilo na "otvorenu cenzuru", kao i razne udruge za suzbijanje društvene diskriminacije.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila je da plakat nije trebao biti zabranjen, ocijenivši da on ne vrijeđa osjećaje vjernika, već da je riječ o cenzuri koja narušava umjetničke slobode.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DALIBOR MATANIĆ, DARKO STAZIĆ, CENZURA, FINE MRTVE DJEVOJKE