A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/X-Y-Z/vukovar-povorka-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Milanović: Nema odgode uvođenja uporabe ćirilice u Vukovaru | Politika+
Hrvatska

USTAVNI ZAKON: VIDEO Milanović: Nema odgode uvođenja uporabe ćirilice u Vukovaru

Podsjetio je HDZ-ove zastupnike da je to propis koji je donijela njihova većina.

Piše: P/H


"HDZ, HSP AS i, logično, SDSS donijeli su odluku da promijene Statut Grada i da se srpskoj manjini u Vukovaru da to pravo, dok je broj Srba još bio manji od trećine stanovništva. To je bila politika HDZ-a dirigirana iz Zagreba"

Premijer Zoran Milanović odbacio je danas mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, poručujući da je riječ o propisima koje je donijela HDZ-ova većina i gradska koalicija HDZ-a, HSP AS-a i SDSS-a, da su ti propisi dobri te da je njihova primjena "pitanje pravne, ali i ispravne i uspravne države".

Milanović je to rekao u Hrvatskom saboru odgovarajući na pitanje Zvonka Milasa (HDZ) hoće li Vlada razmotriti odgodu primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se odgodilo uvođenje ćirilice u Vukovaru.

"Vidite li vi drugo rješenje?", upitao ga je Zoran Milanović, podsjetivši da je riječ o Ustavu i Ustavnom zakonu, propisima koje je donijela HDZ-ova većina.

Pravo manjina na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma u sredinama u kojima čine više od trećine ukupnog stanovništva ocijenio je dobrim, ističući da je primjena tog prava "nije samo pitanje pravne države, nego ispravne i uspravne države, koja je ista prema svim svojim građanima".

"2009., kada je (Željko) Sabo bio gradonačelnik Vukovara, ali nije imao većinu u gradskom Vijeću HDZ, HSP AS i, logično, SDSS donijeli su odluku da promijene Statut Grada i da se srpskoj manjini u Vukovaru da to pravo, dok je broj Srba još bio manji od trećine stanovništva. To je bila politika HDZ-a dirigirana iz Zagreba", podsjetio je Milanović.

Milasa je pozvao da predloži vlastito rješenje problema, ali i da to rješenje objasni članicama EU koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor.

 Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko sabo, zoran milanović, zvonko milas, vukovar, ćirilica