Hrvatska

ODGOVOR: Julian Assange kritizira holivudski film o Wikileaksu: To je napad masovne propagande

To je sama laž. Film je napad masovne propagande na WikiLeaks i članove moje ekipe

FOTO: Julian Assange
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange kritizirao je holivudski film posvećen stranici koju je osnovao, kazavši da predstavlja "napad masovne propagande".

"To je sama laž. Film je napad masovne propagande na WikiLeaks i članove moje ekipe"

Pozvan da se putem video-linka iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu obrati studentima uglednog sveučilišta Oxforda, Julian Assange je otkrio da je pribavio kopiju scenarija za film naslovljen "The Man Who Sold the World" koji bi se trebao početi prikazivati u studenome.

"To je sama laž. Film je napad masovne propagande na WikiLeaks i članove moje ekipe", izjavio je australski internetski aktivist.

Julian Assange (41) kazao je i da film "dolijeva ulje na vatru" u sukobu protiv Irana jer daje naslutiti da ta zemlja proizvodi nuklearnu bombu. Prema scenariju koji je držao u rukama, kazao je on, prvi prizor filma smješta se unutar iranskog vojnog kompleksa s dokumentima koji nose nuklearne simbole.

"Kakve to veze ima s nama?", upitao je Assange koji se u lipnju sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo kako bi izbjegao izručenje u Švedsku, u kojoj je osumnjičen za seksualno zlostavljanje.

Filmski studiji DreamWorks najavili su u utorak početak snimanja filma o WikiLeaksu u kojem britanski glumac Benedict Cumberbatch (tv serija "Sherlock") tumači lik Juliana Assangea, a njemački glumac Daniel Bruehl ("Zbogom Lenjinu") njegova nekadašnjeg glasnogovornika Daniela Domscheit-Berga. Redatelj je Bill Condon koji je režirao dva nastavka "Sumrak sage".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Julian Assange, wikileaks