Hrvatska

OBNOVA: Uskoro natječaj, prvi MiG-ovi 21 već do početka svibnja na remontu

O mjestu remonta odlučit će novo povjerenstvo, s obzirom na to da je Kotromanović zapravo poništio nalaz prošlog

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Nakon što je u studenome prošle godine ministar obrane Ante Kotromanović spoznao da je povjerenstvo MORH-a bez raspisivanja međunarodnog natječaja “pronašlo” rješenje za remont MiG-ova 21, i to u ukrajinskom zavodu u Odesi, dokumentacija koju su nametnuli pojedini ljudi iz povjerenstva vraćena je na doradu. O mjestu remonta odlučit će, međutim, novo povjerenstvo, s obzirom na to da je Kotromanović zapravo poništio nalaz prošlog, piše Večernji list.

Osim što nije bio raspisan natječaj, pa se posumnjalo na pogodovanje jednoj od tvrtki, problem je i to što ukrajinski zavod ne može niti smije rukovati elektroničkom opremom kojom su naši MiG-ovi modernizirani po standardu NATO-a pri prošlom remontu, 2003. godine, u rumunjskom zavodu Aerostar u Bacauu.

U MORH-u se, međutim, može saznati da će u roku od dva tjedna novo povjerenstvo, sastavljeno od šest članova iz MORH-a i dva iz državne agencije za promet oružjem Alan, krenuti u obilazak zavoda u Odesi i Bacauu. Nakon povratka hrvatske delegacije, složit će tender i natječaj te ubrzano prikupiti dvije ponude. Poslije evaluacije, žalbenog roka i izbora ponuđača, prvi će hrvatski MiG-ovi početi odlaziti na remont potkraj travnja ili početkom svibnja ove godine. U MORH-ovu proračunu za 2013. predviđeno je 80 milijuna kuna za remont (2014. oko 70 mil. kn,) pa će u 2013. biti obnovljeno barem pola eskadrile, šest aviona.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nato, aerostar, mig-21, morh