Hrvatska

PREUZIMANJA: Uprava podržava prodaju Mercatora strateškom vlasniku

Mercator prošlu godinu završio s gubitkom od 103,6 milijuna eura.

Piše: PolitikaPlus

Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič izjavio je u utorak da uprava te tvrtke podržava namjeru većinskih vlasnika da prodaju svoje udjele, ali da bi bilo potrebno naći strateškog ulagača koji će kompaniju i dalje razvijati.

"Potreban nam je stabilan vlasnik, pa podržavamo prodaju starteškom investitoru koji će omogućiti dalnji razvoj kompanije", izjavio je Balažič za televizijsku postaju A-kanal, nakon objave nerevidiranih poslovnih rezultata, prema kojima je Mercator lani uz prihod od 2,873 milijarde eura, što je 0,4 posto više nego prethodne godine, gubitak povećao na 103,6 milijuna eura.

Za dva tjedna završava rok u kojemu skupina banaka i Pivovarna Laško (PL) očekuju neobvezujuće ponude za njihove dionice u Mercatoru. Ukupno se prodaje 53 posto od ukupnog broja dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Slovenski mediji navode da će se sa svojom ponudom vjerojatno ponovo javiti i hrvatski koncern Agrokor koji je i prilikom zadnjeg pokušaja prodaje krajem 2011. kao jedini od strateških investitora dao ponudu koja je zadovoljavala vlasnike. Do prodaje nije došlo zbog ocjena da je Agrokor regionalni konkurent koji bi ograničio rast Mercatora na tržištima izvan Slovenije, gdje ostvaruje skoro polovicu prihoda.

......

 

......

 Mercator u 2012. s gubitkom od 103,6 milijuna eura


Slovenski trgovački lanac ostvario je u 2012. prema nerevidiranim rezultatima 2,873 milijarde eura prihoda od prodaje, te gubitak od 103,6 milijuna eura, objavio je Mercator u utorak popodne na konferenciji za novinare i na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Prihod je 0,4 posto veći nego u 2011. Samo četvrtina gubitka je iz poslovanja, a tri četrtine zabilježenog gubitka predstavljaju otpisi i revalorizacija imovine i nekretnina.

Unatoč negativnom poslovnom rezultatu u prošloj godini, Mercator ostaje financijski stabilna kompanija koja provodi lani započetu poslovnu strategiju, s planom da se ubuduće više posveti svojoj osnovnoj djelatnosti, kontroli troškova i zaduženosti, pa ove godine može očekivati bolje rezultate, naveo je na konferenciji za novinare direktor Mercatora Toni Balažič.

Neto financijski dug Mercatora u 2012. smanjen je za 7,6 posto i krajem godine iznosio je 1,008 milijardi eura. Ukupne investicije lani su iznosile 67 milijuna eura, što je za četvrtinu manje od planiranog, a zaustavljen je pad Mercatorovih tržnih udjela na tržištima u regiji, pa je Mercator u Srbiji s 8 postotnim udjelom, te u Hrvatskoj s oko 7,5 posto među vodećima u regiji, navodi Mercatorova uprava.

Tražeći nove izvore financiranja, Mercator je u dogovoru s bankama u siječnju ove godine uspješno zaključio prodaju komercijalnih zapisa u vrijednosti 20 milijuna eura, a racionalizacijama u okviru poslovne politike u zadnjem kvartalu prošle godine ostvario je uštede od oko 10 milijuna eura, navela je Mercatorova uprava.

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AGROKOR, TONI BALAŽIĆ, MERCATOR