Hrvatska

NAPETOSTI: Seul upozorava Pjongjang na teške posljedice u slučaju nuklearnog pokusa

'Vlada traži od Sjeverne Koreje da odmah prestane sa svim provokativnim izjavama i postupcima.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak održao je u četvrtak izvanrednu sjednicu i upozorio Pjongjang da će snositi "teške posljedice" izvede li treći nuklearni pokus, kao što je bio najavio.

"Vlada traži od Sjeverne Koreje da odmah prestane sa svim provokativnim izjavama i postupcima te da poštuje međunarodne obveze, pa tako i rezolucije Vijeća sigurnosti UN"

Na sjednici u predsjedničkoj palači sudjelovali su ministar obrane, ravnatelj obavještajne službe i savjetnik za nacionalnu sigurnost, ističe se u priopćenju.

Lee Myung-Bak
koji 25. veljače prepušta dužnost Park Geun-Hye, izabranoj na predsjedničkim izborima krajem prosinca, zauzima se za jačanje obrambene moći zemlje, s obzirom da Pjongjang, kako je rekao, želi iskoristiti smjenu u državnom vrhu Južne Koreje.

"Vlada traži od Sjeverne Koreje da odmah prestane sa svim provokativnim izjavama i postupcima te da poštuje međunarodne obveze, pa tako i rezolucije Vijeća sigurnosti UN", ističe se u priopćenju predsjedništva.

"Prevari li se i odvaži na novu provokaciju, snosit će teške posljedice", dodaje predsjedništvo.

Pjongjang je prošlog tjedna najavio novi nuklearni pokus, ali nije rekao kada će ga izvesti. Taj se pokus smatra izazovom upućenim Sjedinjenim Državama, njegovu 'starom neprijatelju' odgovorom na nedavno proširenje sankcija UN-a zbog lansiranja rakete dugog dometa.

To bi bio treći sjevernokorejski nuklearni pokus, nakon pokusa iz 2006. i 2009. koji su isto tako bili odgovor na sankcije što ih je UN donio nakon ispaljivanja raketa.

Pjongjang je usto zaprijetio Seulu "fizičkom kaznom" ako se pridruži tim novim sankcijama.