Hrvatska

HZZO: Istraživanje: Najveći nedostatak zdravstva je dugo čekanje na preglede

Istraživanje je na 800 ispitanika iz cijele Hrvatske u prosincu prošle godine provela agencija IPSOS Puls, a na konferenciji za novinare predstavio ga je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

Piše: Vanja Deželić

Najveći problem zdravstva je dugo čekanje na preglede, a prednost su mu kvalitetni liječnici, opća dostupnost zdravstvene usluge te odnos medicinskog osoblja prema pacijentima, pokazalo je istraživanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u kojem su građani zadovoljstvo hrvatskim zdravstvom ocijenili prosječnom ocjenom 3,1.

Istraživanje je na 800 ispitanika iz cijele Hrvatske u prosincu prošle godine provela agencija IPSOS Puls, a na konferenciji za novinare predstavio ga je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

- To je bolje nego prije nekoliko godina kad je ocjena jedva bila dovoljan. Tehničare i medicinske sestre ocijenili su odličnom ocjenom, a prije desetak godina bila je dovoljan. To je dokaz da napredujemo i za sljedeću godinu se nadamo da ćemo biti vrlo dobri - rekao je ministar Rajko Ostojić.

Da se dugo čeka na preglede smatra 36,3 posto ispitanika, dok su manjak novca i korupcija u zdravstvu najveći problem za njih 14,5 odnosno 14,1 posto. Glavne prednosti koje vide u hrvatskom zdravstvu su kvalitetni liječnici (15,6 posto), opća dostupnost zdravstvene usluge (12,9 posto) te odnos medicinskog osoblja prema njima (11,4 posto).

OSTOJIĆ: To je bolje nego prije nekoliko godina kad je ocjena jedva bila dovoljan. Tehničare i medicinske sestre ocijenili su odličnom ocjenom, a prije desetak godina bila je dovoljan. To je dokaz da napredujemo i za sljedeću godinu se nadamo da ćemo biti vrlo dobri

Institucije zadužene za osiguranje zdravstvene skrbi - Ministarstvo zdravlja i HZZO dobile su prosječnu ocjenu - tri. Više od dvije trećine ispitanih zdravstvu su dali ocjenu četiri ili tri (njih 68 posto), samo jedan posto ispitanika je jako zadovoljan, šest posto jako nezadovoljan, a 15 posto relativno nezadovoljan zdravstvom. Svaki deseti ispitanik nije mogao ocijeniti zdravstvo.

Oko petina navodi da je liječniku dala neki poklon u znak zahvalnosti (22 posto da, 77 posto ne), a sedam posto ispitanih tvrdi da ih je netko u zdravstvenom sustavu tražio mito.

S primarnom zdravstvenom zaštitom zadovoljno je ili jako zadovoljno 63 posto ispitanika, a 12 posto ih je nezadovoljno ili jako nezadovoljno. Odabranim liječnikom je zadovoljno ili jako zadovoljno 86 posto, a pet posto ispitanika nezadovoljno je ili jako nezadovoljno.

Od 83 posto ispitanih koji su imali osobno iskustvo s bolničkim liječenjem njih 61 posto je zadovoljno ili jako zadovoljno uslugom koju su dobili u bolnici, a osam posto je nezadovoljno ili jako nezadovoljno.

Dopunsko osiguranje koristi 79 posto ispitanika koji su sudjelovali u anketi i među njima prevladava zadovoljstvo dopunskim osiguranjem. Sedam posto od korisnika je uglavnom nezadovoljno, a još sedam posto uopće nije zadovoljno dopunskim osiguranjem.

Kao glavne zamjerke dopunskog osiguranja istaknuli su cijenu (32 posto), a 27 posto ispitanih smatra da ne dobivaju nikakva dodatna prava i usluge s dopunskim osiguranjem. Kao glavni razlozi za nekorištenje dopunskog osiguranja među ispitanicima koji ga nisu ugovorili navodi se cijena (38 posto), a 29 posto smatra da im nije potrebno jer ne idu često liječniku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novac, zdravstvo, HZZO