Mojbiz

REAKCIJE NA REJTING : Premijer Milanović o rejtingu: Ovo izvješće govori da smo na dobrom putu, ali ne idemo dovoljno brzo

'Agencije gledaju interes investitora, mi moramo gledati interes građana.'

Piše: Ilijana Grgić

Pad kreditnog rejtinga od strane Mody'sa na sjednici Vlade komentirao je i premijer Zoran Milanović.

 

MILANOVIĆ: To je ono što pratimo već godinu dana, od dizanja i spuštanja rejtinga sa stabilnim predviđanjima. Ovo izvješće govori da smo, što se njih tiče, na pravom putu, ali ne idemo dovoljno brzo

 

- To je ono što pratimo već godinu dana, od dizanja i spuštanja rejtinga sa stabilnim predviđanjima. Ovo izvješće govori da smo, što se njih tiče, na pravom putu, ali ne idemo dovoljno brzo, rekao je Milanović te izjavio da vidimo 'kako završavaju oni koji idu njihovom brzinom, a nemaju dovoljno dobre gume'.

 

- Kreditne agencije žele da te promjene budu radikalne, i mi hrvatsko društvo izlažemo stresovima, ali ćemo povući granice ,  rekao je Milanović i istaknuo je da oni u Vladi nisu bankari, nego političari.

 

- Agencije gledaju isključivo interes investitora, a mi moramo gledati interes građana. Oni nisu nespojivi, ali nisu isti, rekao je Milanović.

 

Podsjetimo, agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Hrvatske na Ba1, navevši kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade.

Očekivani ulazak zemlje u EU u srpnju 2013. godine pozitivni je razvoj događaja, no europsko okruženje i reformska inercija Vlade vjerojatno će ograničiti koristi za koje se obično vjeruje da bi trebale porasti

Kako se navodi u Moody'sovu priopćenju, kojeg prenose agencije, rejting je snižen s Baa3 na Ba1.

Moody's je također promijenio i izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne, navevši da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja vladine fiskalne pozicije i zaduženosti.


- Glavni razlog spuštanja rejtinga su slabi izgledi za gospodarski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta - navodi Moody'sova analitičarka Lucie Villa, koja očito ispravno identificira slabe mogućnosti ove vlade za promjenu trenda. Ono što nas treba posebno zabrinjavati je navod da se ne naslućuje da bi ulazak u EU mogao Hrvatskoj dati impuls kakve su doživjele druge nove članice u prethodnim razdobljima.

- Vladin kapacitet za rebalansiranjem gospodarstva prema izvozu istinski je ograničen. Očekivani ulazak zemlje u EU u srpnju 2013. godine pozitivni je razvoj događaja, no europsko okruženje i reformska inercija Vlade vjerojatno će ograničiti koristi za koje se obično vjeruje da bi trebale porasti - ističu u Moody’su. Vlada očito nije ispunila očekivanja bonitetnih agencija u vezi rezanja proračunskih izdataka, a sada idu i  korak dalje, ističući da se ciljevi ne mogu ostvariti pojačanom poreznom presijom i smanjenje kapitalnih ulaganja neće biti dovoljni te da treba srezati izdatke za socijalno osiguranje, smanjiti poreze i ulaganja u brodogradnju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smeće, zorana milanović, zoran milanović