Burze

DANAS NA BURZI: Ana Franin: Crobex ovih dana ne slijedi raspoloženje na inozemnim burzama

'Investitori se pozicioniraju pred objavu financijskih izvješća kompanija.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Kako se investitori na Zagrebačkoj burzi pozicioniraju pred objavu financijskih izvješća kompanija, Crobexi bi i danas mogli imati pozitivni predznak, unatoč padu cijena dionica na inozemnim burzama. Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 porast, a 1 pad.

„Investitore sve više brine politička nesigurnost u Španjolskoj i Italiji, pa se kriza u eurozoni ponovno vraća u fokus na svjetskim dioničkim tržištima“

Crobex indeks skočio je jučer 1,26 posto, an 1.923 boda, a Crobex10 1,67 posto, na 1.081 bod, što su nove najviše razine tih indeksa od rujna 2011. godine. Redovni promet dionicama iznosio je 24,5 milijuna kuna, što je oko 6,5 milijuna više nego u petak.

Crobex ovih dana ne slijedi raspoloženje na inozemnim burzama, dok se investitori pozicioniraju pred objavu financijskih izvješća kompanija. I za danas očekujemo nastavak rasta Crobexa, ili barem njegovu pozitivnu stagnaciju“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Najlikvidnija je jučer bila dionica Atlantic grupe, s 3,6 milijuna kuna prometa. Cijena joj je blago oslabila, za 0,14 posto, na 689 kuna.

Znatan promet ostvaren je i dionicom Končar D&ST-a, 3,2 milijuna, uz stagnaciju cijene na 1.050 kuna.

U većem fokusu investitora bila je i dionica HT-a, s prometom nešto iznad 2 milijuna kuna i stagnacijom cijene na otprilike 213 kuna.

„Tek od idućega tjedna očekuje se intenzivnija objava financijskih izvješća. Od važnijih vijesti, danas očekujemo podatak o domaćoj potrošnji“, navodi Franin.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u prosincu prošle godine, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, očekuje se pad potrošnje 10. mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u prosincu u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 5,1 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 4,5 do 5,6 posto.

Bio bi to već 10. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali nešto manje nego u studenome, kada je promet u trgovini na malo pao za 5,7 posto.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer su ponovno oživjela strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni, a pod najvećim su se pritiskom našle dionice rejting agencija zbog najave tužbe protiv Standard & Poor'sa.

Dow Jones indeks pao je 0,93 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,15, a Nasdaq indeks 1,51 posto.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od studenoga prošle godine posljedica je obnovljenih strahovanja od produbljivanja dužničke krize u Italiji i Španjolskoj.
Zbog optužbi za korupciju španjolskog premijera i nesigurnosti uoči parlamentarnih izbora u Italiji jučer su prinosi na obveznice tih članica eurozone snažno porasli.

Zbog toga su jutros i na azijskim burzama cijene dionica oštro pale. Europske su se burze, pak, jutros stabilizirale nakon jučerašnjih oštrih gubitaka.

„Investitore sve više brine politička nesigurnost u Španjolskoj i Italiji, pa se kriza u eurozoni ponovno vraća u fokus na svjetskim dioničkim tržištima“, zaključuje Franin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ana franin, crobex, zagrebačka burza, atlantic grupa