Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Izjave čelnika Europske središnje banke izazvale zabrinutost na Wall streetu

Veći pad indeksa spriječili su dobri poslovni rezultati niza kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


"Slabost gospodarstva eurozone prevladavat će u prvoj polovini 2013. U drugom dijelu godine očekuje se postupni oporavak gospodarstva, poduprt našom popustljivom monetarnom politikom, poboljšanim povjerenjem na financijskim tržištima, kao i jačanjem globalne potražnje"

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer je ulagače ponovno zabrinula gospodarska situacija u eurozoni nakon što je čelnik Europske središnje banke kazao da negativni rizici nadmašuju one pozitivne.

Dow Jones indeks oslabio je 42 boda, ili 0,30 posto, na 13.944 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 1.509 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 3.165 bodova.

Čelnici ECB-a odlučili su na jučerašnjoj sjednici ostaviti ključnu kamatu nepromijenjenu, na rekordno niskih 0,75 posto, dok je predsjednik središnje banke Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji upozorio da negativni rizici po gospodarstvo eurozone, koje je lani ponovno utonulo u recesiju, nadmašuju one pozitivne.

"Slabost gospodarstva eurozone prevladavat će u prvoj polovini 2013. U drugom dijelu godine očekuje se postupni oporavak gospodarstva, poduprt našom popustljivom monetarnom politikom, poboljšanim povjerenjem na financijskim tržištima, kao i jačanjem globalne potražnje", kazao je Draghi.

Istaknuo je također da je tečaj vrlo značajan za rast i stabilnost cijena, što su ulagači protumačili kao upozorenje da bi snažan rast tečaja eura posljednjih tjedana mogao naštetiti gospodarstvu eurozone. Zbog toga je tečaj europske valute, koji je ovih dana prema dolaru dosegnuo najviše razine u 14 mjeseci, oštro pao.

Jačanje dolara negativno se, pak, odrazilo na cijene sirovina, pa su jučer najveće gubitnice bile dionice u rudarskom i energetskom sektoru. S&P indeks rudarskog sektora oslabio je 0,6, a energetskog 0,5 posto.

Pao je, za 0,3 posto, i indeks trgovačkog sektora, premda su jučer brojni američki trgovački lanci izvijestili o većoj nego što se očekivalo prodaji u siječnju.

No, veći pad indeksa spriječili su dobri poslovni rezultati niza kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je poslovna izvješća objavilo 317 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 69 posto po zaradama nadmašilo očekivanja analitičara, što je bolji prosjek nego u protekla četiri tromjesečja.

Pritom se procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasle za 5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je više od očekivanog rasta zarada za 1,9 posto na početku sezone objave izvješća.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,06 posto, na 6.228 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 3.601 bod. Frankfurtski DAX indeks ojačao je, pak, 0,13 posto, na 7.590 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARIO DRAGHI, S&P 500, NASDAQ, DOW JONES, WALL STREET, SVJETSKA TRŽIŠTA, ECB